Forse achterstand Kruijswijk in derde Vuelta-rit

De renner finishte na een steile slotklim op anderhalve minuut van favoriet Chris Froome.

Steven Kruijswijk eerder dit jaar in de Giro d' Italia.
Steven Kruijswijk eerder dit jaar in de Giro d' Italia. Foto Robert Vos/ANP

Wielrenner Steven Kruijswijk heeft in de eerste heuvelachtige rit in de Vuelta meteen een flinke achterstand opgelopen op favorieten als Chris Froome en Nairo Quintana. De coureur van LottoNL-Jumbo kon op de korte, steile slotklim vlak voor de aankomst in Mirador de Ezaro niet mee toen de ploeg Movistar aanzette. Hij moest ruim anderhalve minuut toegeven op zijn naaste concurrenten voor een podiumplaats.

De etappe werd gewonnen door de Fransman Alexander Geniez. Hij reed op die slotklim - met stukken tot 22 procent - weg van de Spanjaard Rubén Fernandez en kwam solo over de meet. Beide vluchters waren al vroeg in de aanval gegaan en werden niet meer teruggepakt doordat het peloton te laat in gang schoot.

Achter het duo finishte Movistar-renner Alejandro Valverde als derde, vlak voor Tour-winnaar Chris Froome en Esteban Chaves. Zeven seconde achter deze eerste favorietengroep kwam Nairo Quintana binnen. Alberto Contador moest 28 seconden toegeven op Froome. Kruijswijk eindigde uiteindelijk als 53e, op 2 minuten en 2 seconden van Geniez. Hij staat nu 27e in het klassement, dat aangevoerd wordt door de nieuwe leider Fernandez.

Twitter avatar lavuelta Vuelta a España La clasificación de la etapa queda así con @AlexGeniez en lo más alto. #LV2016 https://t.co/L6lMlYuiwJ

Kruijswijk ziek in voorbereiding

Kruijswijk gaf eerder al aan ziek te zijn geweest in de periode tussen de Olympische wegrit in Rio en de start van de Vuelta. Zijn voorbereiding is daardoor niet optimaal geweest en de renner hoopte de eerste dagen te “overleven”.

Na afloop verklaarde Kruijswijk tegenover persbureau ANP:

“Ik ben met ambities aan de Vuelta begonnen, dus dan wil je erbij zitten tijdens de eerste aankomst bergop. Ik voelde me niet goed. De enige oorzaak daarvan kan zijn dat ik ziek ben geweest en weinig heb kunnen trainen de voorbije weken. Ik heb nu even een terugslag en ik moet ervoor zorgen dat ik in de ronde kan groeien om er nog iets moois uit te slepen.”

    • Jorg Leijten