Farmagigant Pfizer koopt Medivation

Pfizer betaalt ruim 14 miljard voor de medicijnenfabrikant.

Foto AP

Het farmaceutische bedrijf Pfizer koopt medicijnenfabrikant Medivation. Pfizer betaalt circa 14 miljard dollar (12,4 miljard euro) in contanten voor de overname, maakte het maandag bekend.

Twitter avatar pfizer Pfizer Inc. Pfizer To Acquire Medivation
https://t.co/XDfnwvQffo

“Verwacht wordt dat de voorgestelde overname van Medivation onze omzetgroei versnelt en inkomsten voortstuwt”, zei Ian Read, directeur van Pfizer. Op basis van de slotkoers van vrijdag is de onderneming uit San Francisco ruim 11 miljard dollar waard. Medivation (jaaromzet: 2 miljard dollar) is een stuk kleiner dan Pfizer (49,6 miljard dollar), maar het heeft een succesvol middel tegen prostaatkanker op de markt.

Meer richten op medicijnen tegen kanker

Verschillende concurrenten van Pfizer, een van de grootste farmaceuten wereldwijd, toonden eerder interesse in een overname van Medivation. Pfizer wil zich in de toekomst meer richten op het ontwikkelen van medicijnen tegen kanker.

Het was niet het eerste bedrijf dit jaar dat Medivation wilde overnemen. Het Franse Sanofi deed een bod van 9 miljard dollar, maar Medivation vond dat te weinig. Pfizer, dat 98.000 werknemers heeft, wilde in 2015 branchegenoot Allergan overnemen - een deal van 160 miljard dollar. Maar door nieuwe regels die president Obama invoerde tegen belastingontwijking, gaat de fusie niet door.

    • Guus Ritzen