Farmagigant Pfizer koopt kleine kankermedicijnenproducent

Farmaceutische industrie

Pfizer betaalt 14 miljard dollar voor Medivation,dat een goedlopend medicijn met patent tegen prostaatkanker maakt.

Foto AP

De Amerikaanse farmaciereus Pfizer neemt zijn kleinere branchegenoot Medivation over voor circa 14 miljard dollar (12,4 miljard euro) in contanten. De twee bedrijven bereikten daarover maandag een definitief akkoord.

Twitter avatar pfizer Pfizer Inc. Pfizer To Acquire Medivation
https://t.co/XDfnwvQffo

Medivation is veelbelovend op het gebied van medicijnen tegen kanker. Het bedrijf heeft een middel tegen prostaatkanker op de markt, Xtandi, en twee andere medicijnen in ontwikkeling. De omzet van Xtandi bedraagt jaarlijks 2 miljard dollar en volgens analisten kan die verkoop nog verdubbelen.

Pfizer, een van de grootste farmaceuten wereldwijd, wil zich meer richten op het ontwikkelen van medicijnen tegen kanker. Pfizer gaat ervan uit dat de overname direct bijdraagt aan de winst: zo’n 5 procent in het eerst jaar na de deal.

Op basis van de slotkoers van vrijdag is de onderneming uit San Francisco ruim 11 miljard dollar waard. Medivation (jaaromzet 2 miljard dollar) is veel kleiner dan Pfizer (49,6 miljard dollar).

Verheugd

De interessante pijplijn van Medivation trok eerder al de aandacht van het Franse Sanofi. Het bod van ruim 9 miljard dollar dat Sanofi dit voorjaar op tafel legde, vond de top van Medivation zwaar ondermaats.

Medivation-topman en oprichter David Hung toonde zich wel verheugd over de overname door Pfizer. Als onderdeel van een veel grotere onderneming kan Medivation makkelijker nieuwe markten aanboren en de geneesmiddelen die nog in ontwikkeling zijn sneller beschikbaar maken voor patiënten. Daarnaast krijgen de aandeelhouders volgens Hung een goede prijs.

Pfizer, dat 98.000 werknemers heeft, wilde vorig jaar branchegenoot Allargan overnemen, voor 160 miljard dollar. Maar door nieuwe regels die president Obama invoerde tegen belastingontwijking, ging dat niet door. De overname van Medivation moet nog worden goedgekeurd door de mededingingsautoriteiten.

Lees ook: Fusie Pfizer en Allergan van de baan

Groeien door overnames

Pfizer heeft naar eigen zeggen genoeg geld in kas om de overnameprijs in contanten te voldoen, en het verwacht de overname nog dit jaar af te ronden. De deal heeft volgens het farmacieconcern geen invloed op de winstverwachting voor heel 2016.

Pfizer krijgt al een poos kritiek van analisten omdat het te afhankelijk zou zijn van middelen waar weinig groei in zit en waarvan de patenten binnen afzienbare tijd aflopen. Intussen heeft Pfizer weinig middelen in de pijplijn die in de toekomst snelle groei en hoge marges kunnen opleveren. Het lijkt alsof Pfizer het niet meer de moeite waard vindt om zelf medicijnen te ontwikkelen.

Pfizer groeit liever door overnames. Het kocht een jaar geleden ook al zijn Amerikaanse concurrent Hospira voor 17 miljard dollar. En Pfizer probeerde eerder al, zonder succes, het Brits-Zweedse AstraZeneca in te lijven.

Een belangrijke reden voor deze overnames is groei. Topman Ian Read sprak eerder over versterking van de merkmedicijnendivisie omdat hij het bedrijf wil splitsen in een tak met goedkope merkloze medicijnen, en een tak met patenthoudende medicijnen. Beleggers belonen vaker bedrijven die maar op één terrein actief zijn. Pfizer moet eerst zijn innovatieve tak versterken om genoeg schaalgrootte te generen voor een splitsing.

    • Leonie van Nierop