Een lamlendige zondag langs de lijn

Eredivisie

Feyenoordspits Kramer heeft de concurrentiestrijd om een basisplaats verloren. Zondag mocht hij 2 minuten invallen tegen Heracles.

Foto ANP Pro Shots

Michiel Kramer sloft na de warming-up naar een jonge fan die met hem op de foto wil. Zijn reputatie heeft hij nog, de vaste Feyenoord-spits van vorig seizoen. In de rust krabbelt hij een handtekening op een shirt van een jongen. Hij ondergaat het gewillig, maar van binnen moet het steken. Gedegradeerd tot invaller, achter de nieuwe Deense spits Nicolai Jørgensen.

Halverwege de tweede helft trekt Kramer een oranje shirtje aan, binnenstebuiten, om warm te lopen. Maar met het opwarmen van zijn lange lichaam heeft het weinig te maken. Kramer huppelt wat, trekt af en toe een sprintje, zonder zich intensief in te spannen. Van zijn arbeidsethos moet hij het niet hebben.

Kramer maakt er een soort slapstick van, warmlopen op het niveau reserve vijfde klasse – dat idee. De laatste tien minuten van Heracles-Feyenoord (0-1) staat hij in de hoek bij de cornervlag stil, en keuvelt hij met toeschouwers. Hij ziet hoe Jørgensen de Heracles-verdediging opjaagt. Soms gaat zijn blik naar de bank. Als coach Giovanni van Bronckhorst in zijn richting gebaart, wijst Kramer op zijn beurt richting collega-warmloper Jan-Arie van der Heijden. Een handgebaar dat te interpreteren valt als: laat hem maar invallen.

Twee balcontacten

Derde minuut van de blessuretijd, het bord met rugnummer 29 gaat omhoog. Kramer komt erin voor Jørgensen. „Het heeft even geduurd, maar Michiel Kramer is in het veld”, roept de stadionspeaker. Zijn eerste eredivisieminuten dit seizoen. Hij rent fanatiek op een bal, en wordt dan bij zijn eerste balcontact onderuit getrokken. Het levert Feyenoord een vrije trap op in een fase dat het team onder druk staat. In de slotseconden kopt hij nog een corner weg. Twee minuten, twee balcontacten. Na afloop trekt Kramer in een streep richting spelerstunnel, naar de kleedkamer.

De zondagnamiddag van Michiel Kramer straalt lamlendigheid uit. Omstreden is hij altijd geweest bij Feyenoord: hij is te weinig betrokken in het spel, wint te weinig duels, maakt te veel ruzie met verdedigers, mist te veel kansen.

De verloren concurrentiestrijd van Kramer tekent – zover je na drie speelronden conclusies kan trekken – het nieuwe Feyenoord. Kramer was een van de gezichten van het falen midden vorig seizoen – de recordreeks van zeven nederlagen. Met Jørgensen, die zondag geen overweldigende indruk maakte, heeft de ploeg aan aanvallende kracht gewonnen. Het is dringen voorin, met ook de komst van huurling Steven Berghuis.

De titelaspiraties ontluiken na een prima competitiestart: drie zeges, geen tegentreffers, gedeeld koploper. Kramer dreigt een seizoen op het tweede plan tegemoet te gaan. „Hij is de tweede spits”, zegt Van Bronckhorst. „Michiel moet wachten op zijn kans.” Ziet de coach een rol als pinchhitter – ofwel oorlog maken als er in de slotfase een doelpunt nodig is – voor Kramer? Van Bronckhorst: „Dat hoeft niet.” De trainer wijst op het drukke programma dit seizoen, met competitie, Europa League en de beker. Hij zal basisspelers in drukke periodes rust geven. „Dan heb je zo’n bank nodig. Ik heb een aantal jaren in de top van het voetbal gespeeld, ik ben niet anders gewend dan dat je een selectie hebt van 25, 26 man.”

Voor het seizoen was Kramer nog overtuigd dat hij de strijd om de spitspositie zou winnen. „Vroeg of laat komen ze toch altijd weer bij mij uit”, zei hij in het AD. Zondag wil hij geen interview geven, hij loopt in één lijn door de mixed-zone naar de uitgang, de regen in, naar de spelersbus.

Maandagavond wacht een optreden met de reserves van Feyenoord tegen SC Heerenveen 2. Op Varkenoord, in de schaduw van de Kuip.