Boete voor kampbeultweet Heerlens raadslid

Christian Petermann deed op Twitter beledigende uitspraken over de officier in de zaak tegen Jos van Rey.

Petermann (links) en zijn advocaat. Foto Jean-Pierre Geusens / ANP

De Limburgse politicus Christian Petermann is veroordeeld voor belediging van een officier van justitie. Hij had haar vergeleken met een kampbeul en doodgewenst. Hij kreeg een boete van 500 euro opgelegd, waarvan de helft voorwaardelijk. De 40 uur taakstraf die justitie had geëist, kreeg hij niet.

Van vrijheid van meningsuiting was volgens de rechtbank geen sprake. Zijn uitingen waren onnodig kwetsend en beledigend, luidde het oordeel. Petermann werd alleen veroordeeld voor zijn beledigingen op Twitter. Dat hij zich schuldig gemaakt heeft aan strafbare feiten in kranteninterviews, is niet bewezen.

Van Rey

Petermann deed zijn uitspraken naar aanleiding van de strafzaak tegen de inmiddels veroordeelde Jos van Rey. Hij vergeleek de officier van justitie in die zaak, Anja Janssen-De Boer, met Irma Grese, de beruchte kampbewaakster die als lid van de SS onder meer in Auschwitz actief was.

“Ik hoop dat Anja Janssen-De Boer, oftewel ‘de Irma Grese van het OM’, nog vanavond verongelukt.”

Petermann was boos over de in zijn ogen buitenproportionele strafeis tegen de inmiddels voor corruptie veroordeelde oud-VVD-politicus Jos van Rey, voor wie hij campagnemanager was. Een dag nadat hij de tweet verzond, trok hij in een gesprek met NRC zijn opmerking over het verongelukken in:

“Maar achter de vergelijking met Grese sta ik nog steeds. Als Paul Verhoeven een film over Auschwitz gaat maken, kan hij haar casten als kampbeul. Die hele uitstraling van Janssen – kil, nors, hard, vilein – deed me denken aan Grese die ik onlangs in een documentaire op Netflix zag.”

Later die dag bood Petermann op Twitter wel nog zijn excuses aan:

Twitter avatar CP_4_Heerlen Christian Petermann De bewuste tweet is na een verwoede prive conversatie geuit en daarna meteen verwijderd. Mijn excuses aan het OM en de betreffende OvJ.
Lees meer over de zaak tegen Petermann: Dit raadslid ziet in iedereen een nazi, zegt het OM

Voormalig Kamerlid Jos van Rey werd uiteindelijk veroordeeld tot 240 uur taakstraf voor schending van het ambtsgeheim, corruptie en verkiezingsfraude. Justitie had twee jaar cel geëist. Van Rey ging uiteindelijk om “proces-technische redenen” in hoger beroep.

    • Bastiaan Nagtegaal