Bariton Michael Wilmering galmt over het IJ

KlassiekGrachtenfestival en Prinsengrachtconcert. Gezien: 20/8 div. loc. Amsterdam. Terugkijken: web.avrotros.nl/prinsengrachtconcert

Locatie, locatie, locatie. Het motto dat Amsterdamse makelaars hanteren, gaat ook op voor het Grachtenfestival: het naar eigen zeggen grootste klassieke muziekfestival van Nederland presenteert vele tientallen concerten op bijzondere locaties met muziek door (betaalbaar) jong talent.

Die formule lijkt onsterfelijk. Er is altijd een nieuwste generatie musici, en Amsterdam blijkt een onuitputtelijke bron van grachtentuinen, dakterrassen en huiskamers. Bariton Michael Wilmering bijvoorbeeld kreeg zaterdagmiddag voor zijn smaakvolle recital met Duits en Frans repertoire een penthouse aan het IJdok ter beschikking: zijn sonore en krachtige stem leek te galmen over het IJ.

Het door de AVROTROS georganiseerde Prinsengrachtconcert bleef vastgeklonken aan de kade van het Pulitzerhotel. Violist Mathieu van Bellen bood aan de bootjes een voorprogramma waarin zijn Busch Trio meer overtuigde dan de solistische huzarenstukjes. Heuglijk: het ‘live-op-tv’-aspect ten spijt bleek de keuze voor de hoofdgast sterk inhoudelijk. De Zweedse mezzosopraan Ann Hallenberg is geen glamourster. Wél overtuigde ze met haar innemende en voluptueuze stem in aria’s van Händel en Gluck, terwijl haar ruime timing werd opgevangen door het vonkende ensemble Il Pomo d’Oro.

    • Floris Don