Auto-industrie

Nieuwe miljoenenstrop VW

In Foto Tobia Schwarz / AFP

Volkswagen heeft wegens een conflict met toeleveranciers de productie van zijn belangrijkste model, de Golf, stilgelegd. Voorbereidende werkzaamheden in het productieproces zijn zaterdag al opgeschort, maandag zou ook de montage van auto’s stilvallen. Analisten schatten dat de werkonderbreking Volkswagen zo’n 100 miljoen euro per week kan kosten. De productiestop is het gevolg van een betalingsconflict met Prevent Group, dat eigenaar is van twee bedrijven die materiaal voor stoelen en onderdelen van versnellingsbakken leveren. Die dochterbedrijven staakten vorige week hun leveringen aan VW. Een rechter oordeelde vrijdag dat de leveringen aan de automaker moesten worden hervat, maar de leveranciers trekken zich daar niets van aan en wachten het hoger beroep af. Maandag worden de onderhandelingen tussen de partijen hervat. „We blijven werken aan een oplossing”, liet Volkswagen weten. (ANP)

    • Joop Meijnen