Auteursrechten-aap roert zijn staart

None

Hoe is het toch mogelijk dat een eenvoudige aap uit de oerwouden van Indonesië de gemoederen in de Verenigde Staten al zolang weet bezig te houden? In 2011 ging de aap, een makaak die de naam Naruto heeft gekregen, er met het fototoestel van fotograaf David Slater vandoor en schoot een selfie. Toen Slater de auteursrechten van deze apen-selfie claimde, mengde de PETA, People for Ethical Treatment of Animals, zich in de zaak. PETA, dat meent dat niet Slater maar de aap de rechten heeft, spande namens Naruto een rechtszaak aan, maar verloor. Beesten kunnen geen auteursrechten bezitten, aldus de rechter. PETA is nu in beroep gegaan en heeft een heuse apendeskundige zover gekregen te verklaren dat de aap wel degelijk de rechten bezit. Volgens ‘makaak-expert’ Agustin Fuentes zijn makaken slim en nieuwsgierig. Naruto is, aldus de apenkenner, duidelijk op onderzoek uitgegaan en heeft de camera bewust bediend. Natuurlijk niet met het doel een foto te maken, maar omdat hij zich aangetrokken voelde door het geklik van de camera en de wisselende beelden. Dat zou een auteursrechtclaim voor Naruto moeten rechtvaardigen. Naruto zal het vermoedelijk allemaal een zorg zijn: die rent gewoon onbezorgd rond door de jungle van Indonesië.

    • Bas Kist