ANC is burgemeesterspost Johannesburg kwijt

Voor het eerst sinds de afschaffing van apartheid moet het ANC de stad afstaan aan de DA.

Aanhangers van de Democratische Alliantie protesteren eerder dit jaar bij een gerechtsgebouw in Pretoria. Foto Gianluigi Guercia/AFP

Voor het eerst sinds de afschaffing van de apartheid in Zuid-Afrika krijgt Johannesburg een burgemeester die niet afkomstig is van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC). Herman Mashaba van de Democratische Alliantie (DA) werd maandag verkozen boven ANC-kandidaat Mpho Parks Tau, meldt persbureau AFP.

Mashaba kreeg 144 stemmen, tegenover 125 voor de huidige burgemeester Parks Tau. Het ANC leed bij lokale verkiezingen
enkele weken terug al een gevoelige nederlaag in Johannesburg. De partij bleef weliswaar nipt de grootste met 121 van de 270 zetels, maar zag de DA groeien naar 104 zetels.

Met de hulp van de partij die derde werd bij die verkiezingen, de Economische Vrijheidsstrijders (EFF) kreeg de Democratische Alliantie het maandag bovendien voor elkaar dat het ANC voor het eerst in 22 jaar nu ook de burgemeesterspost in Johannesburg moet opgeven. Over het gehele land gezien behaalde het ANC een historisch lage score van 54 procent.

Niet-ANC-burgemeester in meerdere grote steden

Het betekent dat nu vier van de grootste zes steden in Zuid-Afrika bestuurd worden door een burgemeester die niet afkomstig is van de partij van president Jacob Zuma. Naast Johannesburg gaat het om Pretoria, Port Elizabeth en Kaapstad.

    • Jorg Leijten