Al 1.800 drugsdoden in Filippijnen sinds mei

Sinds de nieuwe president is het aantal drugsgerelateerde sterfgevallen verdubbeld.

De foto van Jennilyn Olayres bij het lijk van haar doodgeschoten man Michael Siaron ging de wereld over. Foto Czar Dancel/AFP

Sinds het aantreden van Rodrigo Duterte als president van de Filippijnen in mei, is het aantal drugsgerelateerde sterfgevallen verdubbeld. Al 1.800 handelaren en dealers in het land zijn gedood, zo maakte het hoofd van de nationale politie bekend, aldus persbureau Reuters.

Volgens de nationale politiechef Ronald Dela Rosa zijn de afgelopen maanden 712 drugshandelaren en -gebruikers gedood bij politieoperaties. 1.067 drugsgerelateerde sterfgevallen worden nog onderzocht.

In mei koos een van de meest democratische landen in de regio een president die had aangekondigd te zullen doden. Duterte lost nu zijn belofte in. De mortuaria lopen vol. Dorpen stellen lijsten op met drugsgebruikers en dealers: uit angst hebben 600.000 man zich “overgegeven”.

Bekijk ook de fotoserie: De ontsporende drugsoorlog in de Filippijnen

‘Afval’

Eerder schreef NRC-redacteur Elske Schouten al dat Duterte zijn belofte in lost en dat Filippijnse bevolking hem blijft steunen: eindelijk een president die de taal van het volk spreekt:

“Duterte gooit alle problemen van de Filippijnen op drugs. Gebruikers noemt hij ‘afval’, en als dat is opgeruimd kun je ’s avonds weer veilig over straat, komen de investeerders, krijgen mensen weer banen en is de armoede voorbij. Zijn boodschap sloeg breed aan: uit alle lagen van de bevolking kreeg hij stemmen. Casiple.”

Eerder was moeilijk te schatten hoe groot de toename van het aantal drugsdoden werkelijk is. In het land komen bijna 10.000 mensen per jaar om door moord. Media houden lijsten bij: tellingen variëren van 700 tot 1.100 drugsmoorden, maar dat blijkt dus veel hoger te liggen. Duterte heeft gezegd dat de politie in sommige gevallen zijn macht heeft misbruikt en dat de rechtmatigheid zal worden onderzocht. Maar hij geeft ook aan: dat heeft geen prioriteit.

Lees ook: Rodrigo Duterte: moordenaar of crime fighter?
    • Maarten Back