Ajax van Bosz valt voor je ogen uit elkaar

Eredivisie

Wanprestatie Ajax afgestraft met unieke nederlaag tegen Willem II. „Dit wil ik nooit meer zien”, zegt de coach.

Foto ANP Pro Shots

Het Ajax van Peter Bosz valt voor je ogen uit elkaar, eigenlijk nog voor het elftal goed en wel in elkaar gezet is. De nederlaag tegen Willem II afgelopen zaterdag (2-1) kon historisch genoemd worden, in de zin dat de bescheiden Tilburgse club nog nooit won in Amsterdam en in de voorbij twaalf duels tot één doelpunt wist te komen in de Arena. De achterstand van Ajax op PSV is al vijf punten, nooit eerder vertoond na drie speelronden.

In elk van de zes officiële duels onder Bosz – en in op één na alle oefenduels tegen veelal mindere goden - kreeg Ajax minimaal een doelpunt tegen. Waar Ajax in het laatste jaar onder Frank de Boer – de coach die synoniem werd voor ‘saai’ – in 19 van 34 competitieduels de ‘nul’ hield.

Bij zijn presentatie sprak Bosz begin juli over de kleine maar niettemin ingrijpende tactische aanpassingen, zoals een hogere verdediging dichter tegen de middenlijn. Hij vertelde smakelijk over de onvrede bij aanvoerder van Vitesse Guram Kashia, die aanvankelijk niet kon leven met de ruimte in zijn rug toen Bosz daar zijn hoge verdedingslijn implementeerde. Mooi staaltje verandermanagement van de trainer, maar gemakshalve sprak Bosz niet over de Europese afgang van Vitesse tegen het Roemeense Petrolul.

Bosz’ aarzelende Ajax kwam tot dusver weg met wanprestaties. PAOK mistte enorme kansen op 2-0 in de return in Thessaloniki, waarna Ajax een wanstaltige eerste helft in een 2-1 overwinning omzette dankzij goals van Davy Klaassen. Door naar de Champions League-play-offs, vraag niet hoe. Tegen Rostov was het aan doelman Jasper Cillessen te wijten dat er hoogst ongewenst een tegengoal geïncasseerd werd: 1-1.

Over Cillessen gesproken: wat doe je met een jongen die met zijn hoofd al bij zijn vermoedelijk nieuwe club Barcelona zit? Ofschoon Bosz, daags na het nieuws rond de belangstelling van de Catalaanse club, bestreed dat de vormcrisis van de eerste keeper te maken had met een ophanden zijnde transfer, besloot de Ajax-coach vrijdag Cillessen uit de selectie voor het duel tegen Willem II te laten. De jonge Kameroener André Onana ging op voor een debuut dat op een dramatische avond uitdraaide. Inmiddels is Cillessen weer in de selectie opgenomen om mee te reizen naar Rostov, waar woensdag maar weer eens een ‘wedstrijd van het seizoen’ op het programma staat.

Er was niets aan de hand toen Ajax-captain Davy Klaassen na 23 seconden scoorde na een klassieke aanval via rechtsbuiten Anwar El Ghazi – achterlijn halen, voorzet, kopgoal. Pas in de laatste 89 minuten werd het „Ajax onwaardig”, in de woorden van Bosz. Stopper Davinson Sánchez leed balverlies bij het indribbelen waarna Erik Falkenburg kon profiteren van een Ajax-verdediging uit positie. Drie minuten later liet dezelfde Colombiaan bij een ingooi Willem II-spits Fran Sol uit zijn rug weglopen: 2-1. Maar het armoedigst was nog wel dat Ajax, met al die voetballers van enige statuur, zoals Chelsea-huurling Bertrand Traoré, niet tot werkelijk grote kansen kwam in de jacht op de gelijkmaker.