A1 richting Amsterdam na tegenslagen weer open

De klus duurde langer doordat de oude brug “taaier” bleek dan verwacht, en brokstukken het asfalt hadden beschadigd.

Werkzaamheden op het getroffen stuk snelweg. Foto Koen van Weel / ANP

De A1 van Amersfoort naar Amsterdam is om 16.00 uur weer geopend. Dat heeft Rijkswaterstaat maandagmiddag laten weten. De weg was het afgelopen weekend gesloten voor onder meer sloopwerkzaamheden. Daarbij bleek het asfalt beschadigd geraakt te zijn, waardoor weggebruikers nog elf uur langer hinder ondervonden dan was gepland.

De werkzaamheden liepen in totaal drie keer vertraging op. Zondag al meldde Rijkswaterstaat dat de oude spoorbrug “taaier dan voorzien” was. “Het slopen daarvan gaat, ondanks de inzet van de grootste machines, langzamer dan gepland.” Toen na afloop van de werkzaamheden het zand werd weggehaald dat was gestort om het asfalt te beschermen, bleek de weg beschadigd te zijn. Reparatie daarvan zou tot 15.00 uur duren, liet Rijkswaterstaat weten. Uiteindelijk liepen ook die werkzaamheden uit, omdat het asfalt om 15.00 uur nog onvoldoende afgekoeld en uitgehard bleek.

De verbouwing van de A1 is het grootste project van Rijkswaterstaat in tien jaar. De weg wordt tussen de knoppunten Diemen en Muiderberg verbreed en verplaatst. Daarvoor moest een nieuwe spoorbrug worden gebouwd. Het 255 meter lange en 17 meter brede bouwwerk werd naast de weg opgebouwd en vervolgens klaargezet naast de oude spoorbrug. Toen die gesloopt is, kon de brug nog eens zeventien meter worden opgeschoven en aangesloten worden op het spoornet. Dat laatste moet de komende week gebeuren.

Lees meer over het project: Slopen en slepen langs nieuwe A1

Het nieuwe stuk A1 gaat niet langer over de Vecht heen, maar er onderdoor. De huidige brug veroorzaakt veel files. Daarvoor was de bouw van het breedste aquaduct van Europa door. Ondanks de vertraging van zondag en maandag, ligt het project voor op schema. Op het aquaduct, dat enige tijd geleden al in beton werd gegoten, staat niet 2016, maar het geplande opleveringsjaar 2017.

    • Bastiaan Nagtegaal