Zeker 51 doden bij aanslag tijdens bruiloft Turkije, Erdogan verdenkt IS

Volgens de vicepremier van Turkije, Mehmet Simsek, gaat het om een zelfmoordaanslag.

De aanslag vond zaterdagavond buiten plaats tijdens de huwelijksceremonie.
De aanslag vond zaterdagavond buiten plaats tijdens de huwelijksceremonie. Foto Ahmed Deeb / AFP /

Bij een bomaanslag op een bruiloft in Gaziantep, in het zuidoosten van Turkije, zijn zaterdag zeker 51 doden gevallen. Meer dan 69 mensen raakten gewond, zo meldt persbureau Reuters op basis van de Turkse autoriteiten. Van die groep verkeren zeventien mensen in kritieke toestand.

De aanslag vond zaterdagavond buiten plaats tijdens de huwelijksceremonie. Er zou een luide explosie gehoord zijn. De gouverneur van Gaziantep spreekt van een “terreuraanslag”. Volgens de vicepremier van Turkije, Mehmet Simsek, gaat het om een zelfmoordaanslag. Er werd een bomvest aangetroffen op de bewuste plaats. Hoeveel mensen aanwezig waren op het bruiloftsfeest, is niet bekend.

Bekijk ook een in beeld-serie over de aanslag in Turkije

Volgens de pro-Koerdische partij HDP was het een bruiloft van één van haar leden. De aanslag is nog niet opgeëist, maar president Erdogan heeft in een verklaring laten weten dat de aanslagpleger tussen de 12 en de 14 jaar oud was. De president vermoedt dat hij handelde uit naam van terreurgroepering Islamitische Staat (IS).

Gaziantep is een stad in het zuidoosten van Turkije:

Reeks aanslagen

In de afgelopen maanden zijn er in Turkije diverse aanslagen gepleegd. Bij een aanslag op luchthaven Atatürk in Istanbul vielen in juni 44 doden, onder wie drie zelfmoordterroristen. Drie aanvallers bliezen zichzelf op nadat ze op verschillende plaatsen op het vliegveld het vuur openden op bezoekers. De aanslag werd opgeëist door terreurgroepering IS.

Lees ook: Guerrillaoorlog in de donkere steegjes van Sur

Ook militanten gelieerd aan de Koerdische Arbeiderspartij PKK pleegden meerdere malen aanslagen, nadat vredesbesprekingen uitliepen op een mislukking. In de hoofdstad Ankara vielen in maart 37 doden door een bomaanslag, deze werd opgeëist door de Koerdische militante groepering TAK - die is gelieerd aan de PKK.