Kijken: Yuri van Gelder doet ‘loodzware’ oefening op Lowlands

Lowlands Yuri van Gelder, die vorige week werd weggestuurd van de Olympische Spelen in Rio, werd in de grootste concerttent op het festivalterrein ontvangen als een cultheld.

Yuri van Gelder boven het Alpha-podium van Lowlands.
Yuri van Gelder boven het Alpha-podium van Lowlands. Foto Andreas Terlaak

Een respectvol eerbetoon. Dat kreeg Yuri van Gelder zondagmiddag op het Lowlands festival. Het zwarte schaap van de turnwereld, dat twee weken geleden werd weggestuurd van de Olympische Spelen in Rio en het kort geding waarin hij eiste dat NOC*NSF de schorsing zou terugdraaien verloor, werd in de grootste concerttent op het festivalterrein ontvangen als een cultheld.

Op het ‘LLowlympisch erepodium’ mocht Van Gelder laten zien wat hij kon. Geen stunt of statement, had Lowlands-directeur Eric van Eerdenburg van tevoren gezegd. Het festival ging hem “gewoon eens bellen of Van Gelder niet alsnog zijn kuur wilde doen.”

Harde dancebeats

“We gaan het hier allemaal rechtzetten in het LLowlympische stadion”, klonk het nu in de aankondiging. En een volgepakte Alpha-tent juichte: “Yuri!, Yuri!”. In zijn witte turnbroek bepoederde Yuri van Gelder zijn ringen en liet zich hoog boven het podium ophijsen tegen een blauwe achtergrond met dansende witte lichten. Harde dancebeats knalden. Eenmaal op hoogte strekte hij zich en trok zich een aantal keren langzaam op. Daarna strekte hij zijn armen langzaam uit. En daar hing de gespierde turner met een licht euforisch blik: de gevallen engel was symbolisch terug in het licht gehesen. Een bijna ontroerend moment.

 
Bekijk hier de hele oefening van Yuri van Gelder op Lowlands, lees verder onder de video:


 

In de ruim drie minuten imponerende durende turndemonstratie die volgde ging Van Gelder langs alle zware krachtelementen: de breedtehang, opduwen tot bovenbalans naar een zwaluw - horizontaal hangen, het lijf als een plank, een omgekeerde breedtehang. Een Azarian. Onaards zwom hij boven het podium waar eerder Muse, Disclosure, De Staat en Sigur Rós optraden, terwijl de Lowlandsgangers joelden. De oefening voor de festivalgangers gaf hem duidelijk een kick; soms leek het of hij zijn hoofd meebewoog op de harde muziek.

‘Qua krachtinspanning enorm’

Yuri van Gelder op het Alpha-podium van Lowlands.

Yuri van Gelder op het Alpha-podium van Lowlands. Foto Andreas Terlaak

Nee, het was zeker niet zijn Olympische oefening. Al was het maar omdat de landing, waar het allemaal om draait, niet in deze showoefening zat. En Van Gelder hing aan een tuigje. Een concertlocatie als deze is geen plek voor een reuzendraai.
Evengoed was het volgens Sebastiaan Somers, nationaal jurylid van de KNGU, een loodzware, zeer beheerst uitgevoerde oefening, die bijna twee keer zo lang duurde als normaal. “Dat is qua krachtinspanning enorm.”

Het moet een van de kortste optredens op Lowlands geweest zijn in deze tent. Na afloop kreeg de turner een medaille, de ‘LLord of the Rings erepenning’. Van Gelder greep nog even de microfoon om te bedanken. “Hartstikke fijn dat jullie dit wilden zien.”