EasyJet annuleert veertien vluchten Schiphol

Deze maatregel neemt de luchtvaartmaatschappij vanwege de op zondagavond aangekondigde staking.

EasyJet annuleert veertien vluchten door de aangekondigde staking.
EasyJet annuleert veertien vluchten door de aangekondigde staking. Foto ANP

EasyJet annuleert maandagochtend veertien vluchten van en naar Amsterdam. Deze maatregel neemt de luchtvaartmaatschappij vanwege de aangekondigde staking, meldt ANP.

Zondagavond maakte de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) de staking bekend, waarbij piloten hun werk neerleggen van 04.00 uur tot 12.00 uur. EasyJet geeft in een verklaring aan teleurgesteld te zijn in deze maatregel:

“We hebben tot op zondag onderhandeld en de feedback was positief. We verwachtten de aankondiging van de staking dan ook niet en zien dit als een onnodige escalatie.”

Tachtig procent vliegt wel

De luchtvaartmaatschappij verwacht tachtig procent van de geplande vluchten wel uit te kunnen voeren. “We willen benadrukken dat we er alles aan doen om de impact van deze stakingen op onze passagiers te verminderen.”

EasyJet en de VNV onderhandelen al een jaar over een cao voor de 73 Nederlandse piloten van easyJet die Schiphol als basis hebben. Er kan geen akkoord worden bereikt over onder meer uitkering bij ziekte, pensioen en rusttijden. Volgens VNV-voorzitter Steven Verhagen zijn easyJet-piloten niet van plan in te binden:

“Als het easyJet-management meent dat het spel hard gespeeld moet worden dan kan dat, maar dat is wat de VNV betreft niet nodig. De Nederlandse easyJet-piloten zijn afgelopen week bij elkaar gekomen en zijn meer dan vastberaden om een faire cao af te dwingen, linksom of rechtsom”

Reizigers hoeven voorlopig alleen rekening te houden met doordeweekse stakingen bij easyJet. De rechter bepaalde onlangs in een door de VNV aangespannen kort geding tegen easyJet, dat er vanwege de zomervakantie niet in het weekeinde mag worden gestaakt.