Vandaag tijdens de Spelen: boksster Fontijn gaat voor goud

Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: de boksfinale van Nouchka Fontijn, die dankzij haar finaleplaats in Rio hoe dan ook geschiedenis schrijft.

Fontijn afgelopen woensdag in actie in de kwartfinale.
Fontijn afgelopen woensdag in actie in de kwartfinale. Foto ANP / Olaf Kraak

Ook op de laatste dag van deze Olympische Spelen maakt Nederland nog kans op goud. Boksster Nouchka Fontijn treedt vanavond aan in de olympische finale tot 75 kilogram, een prestatie waarmee Fontijn hoe dan ook geschiedenis schrijft. Nooit eerder haalde een boksster namelijk een olympische medaille voor Nederland.

Heel gek is dat laatste overigens niet, want de bokssport is pas sinds de Spelen van Londen vier jaar geleden opengesteld voor de vrouwen. Maar dat Fontijn direct eremetaal gaat ophalen, is een mooie opsteker voor de Nederlandse bokssport. Het is namelijk voor het eerst sinds de Spelen van Barcelona (1992) dat Nederland weer actief is op het olympisch bokstoernooi. Bij de mannen slaagden Enrico La Cruz en Peter Müllenberg er niet in tot de finalerondes door te dringen.

De weg naar Rio was er voor Nouchka Fontijn niet één zonder obstakels. Door een conflict met de boksbond moest ze breken met Abdul Fkiri, haar trainer én geliefde. Uiteindelijk werd het conflict bijgelegd en mocht ze weer door Fkiri worden gecoacht. Fontijn kreeg de olympische vorm te pakken: ze pakte vorig jaar het goud op de Europese Spelen in Bakoe en plaatste zich voor de Spelen door tweede te worden op het WK, afgelopen mei in Astana.

Lees ook: Fontijn krijgt pre-olympisch gevoel

In de WK-finale werd Fontijn geklopt door de Amerikaanse Claressa Shields, vanavond in de olympische finale ook haar tegenstrever. De 21-jarige boksster heerst in de klasse tot 75 kilogram: Shields is naast de kersvers wereldkampioene ook de olympisch kampioen van vier jaar terug. Ze is zelfs al vier jaar ongeslagen. Het zal dus heel moeilijk worden vanavond, maar tegenover de NOS gaf Fontijn vrijdag aan vertrouwen te hebben:

“In de WK-finale ging het goed, maar ik maakte wat foutjes, waardoor zij toch duidelijk won. Die foutjes moeten eruit. En dan, ja, wie weet.”

De finale van Fontijn is vanavond om 19.00 uur Nederlandse tijd.

Ook deze zondag

- Atletiek: marathon mannen, vanaf 14.30 uur.
- Mountainbike: individuele wedstrijd mannen, vanaf 17.30 uur.
- Volleybal: 14.30 uur wedstrijd om brons: Verenigde Staten - Rusland, 18.15u finale: Brazilië - Italië.
- Handbal: 15.30 uur wedstrijd om brons: Polen - Duitsland, 19u finale: Denemarken - Frankrijk.
- Basketbal: 16.30u wedstrijd om brons: Australië - Spanje, 20.45u finale: Verenigde Staten - Servië.
- Boksen: 19u finale vrouwen -75 kg, Fontijn - Shields.
- Sluitingsceremonie vanaf 1u.