Tien doden, dertien mensen ontvoerd door Boko Haram

De aanval werd uitgevoerd op een dorp in de buurt van Chibok, het dorp waar in 2014 276 meisjes werden ontvoerd.

Archiefbeeld van Boko Haram-strijders in Nigeria.
Archiefbeeld van Boko Haram-strijders in Nigeria. Foto: AP

Bij een aanval van de Nigeriaanse terreurgroep Boko Haram in Noordoost-Nigeria zijn zaterdag tien mensen gedood, dertien personen werden ontvoerd. Dat meldt persbureau AFP zondag. Onder de ontvoerden zijn zeven vrouwen, vijf jongens en één meisje.

De aanval werd uitgevoerd op het dorp Kubrrivu, dat dicht in de buurt ligt van Chibok. In dat dorp werden in april 2014 276 meisjes ontvoerd van hun middelbare school. Boko Haram zegt te willen onderhandelen over de vrijlating van de meisjes.

Kubrrivu ligt op 20 kilometer van Chibok, het dorp waar Boko Haram in 2014 276 meisjes ontvoerde. De tekst loopt door na de kaart:

Volgens bewoners kwamen Boko Haram-strijders zaterdag na zonsondergang aan in het dorp. Ze openden het vuur op dorpelingen die lagen te slapen en staken huizen in de brand. Naast de dertien ontvoerde mensen namen ze voedselvoorraden en vee mee.

In 2014 werd Kubrrivu nog volledig verwoest door een aanval van Boko Haram. Hierop ontvluchtten bewoners het dorp. Nadat het Nigeriaanse leger een jaar later het gebied weer in handen kreeg, keerden bewoners terug.

Lees ook: Boko Haram: onderhandel met ons.

Boko Haram blijft volop aanwezig in Noordoost-Nigeria, ondanks militaire overwinningen sinds de komst van de Nigeriaanse president Muhammadu Buhari in 2015. De terreurgroep heeft sinds 2009 meer dan 20.000 doden en 2,6 miljoen ontheemden op zijn geweten.