De Thuiskok: Recepten uit Istanbul

Je kunt van alles vinden van de mislukte staatsgreep in Turkije, de hang naar macht van president Erdogan, de aanslagen en de Turkse aanpak van de vele Syrische vluchtelingen, maar je kunt niet ontkennen dat de laatste jaren niet gemakkelijk zijn geweest voor de bevolking. Zeker niet nu ook het toerisme, goed voor ruim 10 procent van de economie, vanwege de onveilige situatie is ingestort.

Daarom doen we deze week met het boek Recepten uit Istanbul een poging het Turkse vakantiegevoel naar hier te halen. Het lijkt erop alsof de Française Pomme Larmoyer daarvoor een uiterst geschikt persoon is, al is er weinig over haar te vinden. Ze blijft bewust op de achtergrond, want het boek komt uit een serie, dat eerder al ‘Recepten uit’ New York, Venetië en Tokyo publiceerde. Een beetje onpersoonlijk dus, maar Larmoyer blijkt reis- en culinair journalist te zijn, en schreef al een boek over de Libanese keuken. Eigenlijk een (goede) toeriste dus, die ons letterlijk meeneemt op allerlei wandelingen door verschillende wijken van Istanbul. Achterin staan verschillende adresjes in de stad. De wandelingen zijn gebaseerd op eigen ervaring, tips van lokale koks, foodies en de kennis van Can, die in het boek wordt omschreven als een Turkse ‘culinaire wandelaar’.

Dan het eten: de lokale keuken is mij vrij onbekend, maar los van de vele recepten met rijst, aubergine en blader- of filodeeg is er op een overzichtelijke manier vorm gegeven aan de verschillende Turkse maaltijden op een dag. Er is plek voor ontbijt, vis, vlees, streetfood, zoetigheid en er zijn familierecepten. Ook worden een hoop ingrediënten achterin nog even per foto toegelicht - handig bij het onbekende Turkse eten, onnodig voor welbekende groenten en kruiden.

De keuken in de Turkse metropool blijkt bovendien bijzonder internationaal te zijn. Zo kom je er zeebaarsfilet gegaard in citroensap tegen - iets wat ze in Peru ceviche noemen. Ik ben pide tegengekomen; pizza’s in de vorm van een boot. En in Nederland kennen we arretje nof, een chocoladecake met gebroken koekjes die onder de naam mozaik pasta in Istanbul razend populair blijkt te zijn.

Wij houden het deze week even lekker Turks en maken daarom aubergine met yoghurt, pilav met zeebaars, courgettekoekjes en baklava.