Teeuwen op Lowlands in topvorm

Lowlands 2016

Cabaterier Hans Teeuwen trad op Lowlands op voor een publiek van twintigduizend man.

Foto Andreas Terlaak

Hans Teeuwen schreef zondag cabaretgeschiedenis door de best bezochte voorstelling ooit te spelen op het hoofdpodium van Lowlands. De Alpha, waar circa vijftienduizend mensen in kunnen, was afgeladen. Ook op de aangrenzende, glooiende weiden keken velen naar de grote schermen. Een ruwe schatting is dat er misschien twintigduizend toeschouwers waren: dat is in een klap vijftien keer een uitverkocht Carré. Lowlands gaf massaal te kennen fan te zijn van deze cabaretier. Teeuwen was uitstekend in vorm. Hij speelde een uur van zijn voorstelling Echte Rancune, die in mei in première ging. Het publiek scandeerde zijn naam, en er werd geregeld hard geklapt. Het meest voor het stukje waarin Teeuwen tekeergaat tegen het publiek dat hem ontrouw is als hij wat anders doet dan cabaret en optreedt als zanger. „En dan wel naar die kutbandjes hier! Die slijmbandjes, die spelen alsof ze hun moeder willen imponeren.” Hij draaide zijn rug naar het publiek toe: „Hier zit het litteken. Van het mes in mijn rug.” Geholpen door vier grote schermen waarop Teeuwen van dichtbij te zien was, toonde het publiek zich oplettend en alert. Er ging een gonzend ‘oehh’ door de tent bij de grap dat als zwarte mensen iets fout doen het toch de schuld is van de blanken, want als de hond vals is, ligt dat ook aan het baasje. Toen Teeuwen dit stukje bijtende ironie afrondde en op typerende manische wijze zong: „Ras, ras, ras, komt me altijd goed van pas”, kreeg hij daverend applaus. Een ander actuele verwijzing kreeg het nummer over veiligheid, waar hij nu extra mee bezig was, zeker met de band die hierna kwam, zei Teeuwen. Dat verwees Eagles of Death Metal. die vorig jaar tijdens een optreden in Parijs een aanslag meemaakte. Toen hij op zoek ging naar mogelijke verdachten, moest hij nog iets kwijt over zijn toeschouwers: „Nou, dit is wel een kankerblank publiek.”