Souvenir uit Moskou? Neem een kalasjnikov mee

Wapenhandel

Reizigers kunnen op het vliegveld van Moskou een waarheidsgetrouw nepmodel van het befaamde machinegeweer AK-47 kopen. Liever een echte? Voor 175 euro thuisbezorgd in Moskou.

Een Russische AK47 in het wapendepot van het NFI
Een Russische AK47 in het wapendepot van het NFI Foto ANP / Toussaint Kluiters

Wodka, matroesjka-poppetjes of toch liever een nepmodel van de AK-47? Afgelopen week opende ’s werelds bekendste wapenhandelaar Kalasjnikov een souvenirwinkel op de Moskouse luchthaven Sjeremetjevo, waar levensechte modellen van het machinegeweer te koop zijn. Daarnaast biedt de hypermoderne winkel onschuldiger waar als horloges, iPhone hoesjes en T-shirts met de tekst ‘I love AK’.

De wapens zijn nep, maar de vraag is of douanepersoneel wereldwijd dat onderscheid ook zal zien. Directeur Viktor Gorbatsjov van de Associatie voor burgerluchtvaart schrok zich een hoedje toen hij het nieuws hoorde. „Waarom zou je medereizigers lastigvallen met zoiets in je bagage? Je moet honderd keer gecheckt worden, waardoor op iedere vlucht wel vier uur vertraging ontstaat. En je kunt er makkelijk een gijzeling mee houden”, zei Gorbatsjov tegen online zakenblad BFM.

Lees ook: De oer-Russische kalasjnikov is nu ook ‘made in USA’

Kalasjnikov zelf ziet vooral een slimme marketingzet. „Veel mensen denken bij Rusland aan onze kalasjnikov. Het is geweldig dat iedereen nu een souvenir mee naar huis kan nemen”, aldus hoofd marketing Vladimir Dmitriev in een verklaring.

Wrang gevoel

Van de AK-47, vooral geliefd bij rebellen, terroristen en dubieuze regimes, zijn wereldwijd zo’n 75 miljoen exemplaren in omloop, bij elkaar verantwoordelijk voor miljoenen doden. Bedenker Michail Kalasjnikov heeft altijd een wrang gevoel overgehouden aan zijn vinding, die hij deed toen hij in 1941 met een schotwond in het ziekenhuis lag. „Ik had liever een machine uitgevonden die boeren zou kunnen helpen bij hun werk, zoals de grasmaaier”, aldus Kalasjnikov in 2002.