Nieuwe verlagers cholesterol zijn te duur

Medicijnen

Nieuwe, dure cholesterolverlagers zijn niet kosteneffectief. Dat concludeerden Amerikaanse wetenschappers van University of Calfornia in San Francisco vorige week in het medische blad JAMA.

Het gaat om de middelen evolocumab (merknaam Repatha) en alirocumab (merknaam Praluent ), die sinds kort worden vergoed vanuit het basispakket. Het Zorginstituut Nederland berekende dat de kosten voor deze middelen in Nederland zouden kunnen oplopen tot 60 miljoen euro, maar minister Schippers van Volksgezondheid heeft bij de fabrikanten lagere prijzen bedongen.

Deze middelen zijn vooral bedoeld voor mensen die lijden aan familiaire hypercholesterolemie. Bij hen lukt het niet om de cholesterolwaarden met standaardmedicatie (statines) voldoende omlaag te brengen. Patiënten hebben al jong een hoog risico op hartaanvallen.

In klinische studies is gebleken dat regelmatige injecties met evolocumab of alirocumab de cholesterolwaarden bij deze patiënten kunnen normaliseren. Of dat ook leidt tot minder hart- en vaatziekten en minder sterfte moet nog in langduriger studies worden bevestigd.

Maar ook al doen ze dat, dan nog zijn ze niet kosteneffectief. Elk gewonnen kwalitatief levensjaar (zogeheten QALY) mag volgens de norm maximaal 100.000 dollar kosten. Behandeling met evolocumab of alirocumab zou het vijfvoudige per QALY kosten, en dat zou onevenredig zwaar op het Amerikaanse zorgbudget drukken. Omdat de prijs die Schippers had afgesproken niet bekend is, valt niet te zeggen of het hier anders uitvalt.

    • Sander Voormolen