Magische titel geeft weer hoop

Voetbalfinale

De voetballers van Brazilië wonnen voor het eerst olympisch goud. Het leidde tot uitzinnige vreugde bij de vele fans in het voetbalgekke land.

Luis Noronha (32) staat met tranen in zijn ogen op de tribune en herhaalt hoe de Brazilianen zichzelf graag omschrijven. „Echt, God is een Braziliaan en dit is magisch en historisch. Ons eerste olympische goud, in eigen land nog wel.” Zijn vriend Gustavo, met beschilderd gezicht in de Braziliaanse nationale kleuren slaat zijn arm om hem heen. „We hebben het gedaan, goud in Maracanã, iets mooiers bestaat niet.” Huilend van geluk lopen de twee vrienden de catacomben van de Braziliaanse voetbaltempel in.

Het iconische stadion in Rio de Janeiro barstte zaterdagavond uit z’n voegen nadat de voetballers van het gastland voor het eerst een olympische gouden medaille hadden gewonnen. Na een sensationele wedstrijd, een verlenging en zenuwslopende penalty’s benutte sterspeler Neymar de beslissende strafschop nadat Duitsland er een had gemist. Vijf wereldtitels won voetballand Brazilië, maar niet eerder olympisch goud.

Het uitzinnige Braziliaanse publiek liet zich volledig gaan tijdens de wedstrijd: er werd gezongen, geschreeuwd, gejuicht. „Ik ben zielsgelukkig, dit is precies wat wij Brazilianen nu nodig hebben. Er zijn zoveel problemen in het land, economisch en politiek. Dit goud geeft hoop”, zegt Ozmair Coparalini met tranen in zijn ogen. Hij is met zijn gezin uit de hoofdstad Brasilia gekomen om de finale te zien. „Dit is de mooiste afsluiting van de Spelen die we ons kunnen voorstellen, ik ga met een heel gelukkig gevoel slapen”, glundert hij.

Hoofdrol voor Neymar

In een meeslepende wedstrijd, met Neymar in de hoofdrol, trokken de Brazilianen aan het langste eind. In het tot de nok gevulde stadion liepen de emoties hoog op: na elke pass en elke kans reageerde het massaal opgekomen Braziliaanse publiek uitbundig. Er stond dan ook veel op het spel. Behalve een eervolle afsluiting van de Olympische Spelen in eigen land – met goud – zocht Brazilië ook eerherstel en wilde het land het trauma van het WK in 2014 achter zich laten. Toen werd de nationale selectie in eigen land in de halve finale weggespeeld door Duitsland, dat Brazilië met 7-1 vernederde.

„Vandaag zijn we die nederlaag vergeten en zijn we Duitsland de baas”, zegt Elsia Santos, die met haar vriend tussen duizenden fans op de tribune staat. De afgelopen jaren voelde die halve finale van het WK voor de Brazilianen als een etterende wond die maar niet heelde. En hoewel de Braziliaanse voetballers zelf ontkenden dat ze op revanche uit waren in de olympische finale, speelde het op de achtergrond wel mee voor het publiek. „Het zou een drama zijn geworden als de Duitsers hadden gewonnen, ik had dat niet overleefd”, zegt Elsia Santos met gevoel voor drama.

De grote man van deze wedstrijd en van het Braziliaanse voetbal in het algemeen was ook nu weer Neymar. De 24-jarige speler van FC Barcelona kon deelnemen aan de Spelen vanwege de dispensatieregel. Volgens de eisen van het Internationaal Olympisch Comité mogen alleen spelers met een maximumleeftijd van 23 jaar meedoen aan het olympisch voetbaltoernooi, waardoor het niveau van de teams lager ligt dan dat van de reguliere nationale selecties. Maar het is toegestaan drie dispensatiespelers te selecteren. Dus kon Neymar meedoen, nadat zijn club hem daarvoor toestemming had gegeven.

Voetbalgoud was het richtpunt

Hoewel met voetbal als sport op de Olympische Spelen niet de meeste eer te behalen valt, was het voor Brazilië van het begin af aan het richtpunt. Dit goud kan het Braziliaanse voetbal, waar het de afgelopen jaren bergafwaarts mee ging, weer een boost geven, hopen de fans. „Dit was de enige titel die we nog misten. Laten we hopen dat we ons zelfvertrouwen hervinden en met deze medaille weer het goede Braziliaanse voetbal van vroeger terug krijgen”, zegt Coparalini. Opnieuw huilt hij tranen van geluk.