Irak

Tientallen strijders van Islamitische Staat geëxecuteerd wegens dood militairen

Irak heeft zondag 36 strijders van de terreurgroep Islamitische Staat geëxecuteerd voor hun rol bij de dood van honderden militairen in 2014. Strijders van IS hebben volgens de Iraakse regering militaire rekruten gedood bij hun verovering van Tikrit, de geboortestad van de voormalige Iraakse leider Saddam Hussein. Toen IS Tikrit innam, werden naar schatting 1.700 Iraakse militairen in opleiding omgebracht. De terreurgroep publiceerde op internet beelden van de rijen militairen die werden neergeschoten. Volgens Amnesty International zijn er in 2016 al zeker 92 mensen ter dood veroordeeld in Irak. Na de val van Saddam Hussein werd de doodstraf afgeschaft, maar later werd deze weer ingevoerd in het kader van de strijd tegen terrorisme. Sindsdien zijn er volgens schattingen van de Verenigde Naties meer dan 1.400 mensen ter dood veroordeeld. Volgens mensenrechtenorganisaties zijn sommige veroordelingen gebaseerd op verklaringen die werden afgelegd na martelingen. (AP)