Irak executeert 36 strijders van Islamitische Staat

De strijders zouden in 2014 honderden militairen in opleiding hebben gedood.

Militairen van het Iraakse regeringsleger houden de wacht. Dit is niet de plaats waar de executies plaatsvonden.
Militairen van het Iraakse regeringsleger houden de wacht. Dit is niet de plaats waar de executies plaatsvonden. Foto Moadh Al-Dulaimi / AFP

36 strijders van terreurbeweging Islamitische Staat (IS) zijn zondag in Irak geëxecuteerd voor hun rol bij de dood van honderden soldaten. Dat meldt persbureau AP.

Het is niet voor het eerst dat in Irak IS-strijders ter dood veroordeeld worden. In februari werd bij veertig strijders van de terreurbeweging het doodvonnis voltrokken, omdat zij honderden soldaten hadden gedood. Volgens AP gaat het om dezelfde zaak.

Strijders van IS zouden volgens de Iraakse regering in 2014 militaire rekruten hebben gedood. De zaak draaide om de verovering door IS van Tikrit, de geboortestad van Saddam Hussein. Toen IS Tikrit innam, werden er naar schatting 1.700 Iraakse militairen in opleiding omgebracht. De terreurorganisatie publiceerde op internet beelden van de rijen soldaten die werden neergeschoten. Mensenrechtenorganisatie Human Right Watch schatte de werkelijke aantallen op 770.

Doodstraf in strijd tegen terrorisme

Volgens Amnesty International zijn er in 2016 al zeker 92 mensen ter dood veroordeeld in Irak. Uit het World Report van Human Right Watch, bleek dat in 2014 151 keer de doodstraf is uitgevoerd in het land. De situatie in Irak wordt al lange tijd zorgwekkend genoemd: tussen 2011 en 2012 verdubbelde het aantal executies al bijna van 68 naar minstens 129.

Na de val van Saddam Hussein werd de doodstraf afgeschaft, maar in 2004 weer ingevoerd in het kader van de strijd tegen terrorisme. Sindsdien zijn er volgens schattingen van de Verenigde Naties meer dan 1.400 mensen ter dood veroordeeld in het land.

Volgens mensenrechtenorganisaties zouden sommige veroordelingen zijn gebaseerd op verklaringen die werden afgelegd na martelingen. Over de identiteit, de aanklacht en het bewijs tegen personen die ter dood worden veroordeeld, worden zelden mededelingen gedaan. De Iraakse regering houdt echter vast aan de doodstraf.