Hevige bosbrand Californië grotendeels teruggedrongen

Tachtigduizend mensen moesten geëvacueerd worden. Bijna 2.700 brandweermannen zijn ingezet bij het blussen van de brand.

Een van de bijna 2700 brandweermannen die bij het blussen van de brand betrokken waren.
Een van de bijna 2700 brandweermannen die bij het blussen van de brand betrokken waren. Foto AP

De hevige bosbrand die sinds dinsdag woedde in het zuiden van de Amerikaanse staat Californië, is grotendeels teruggedrongen. Persbureau AP meldt dat de brandweer inmiddels 68 procent van de brand onder controle heeft. Duizenden mensen kunnen weer terug naar huis.

De brand ontstond ten westen van de snelweg tussen Los Angeles en Las Vegas, die daarna ook korte tijd is afgesloten. Bij het blussen van de brand - die een oppervlakte van 15.000 hectare verwoestte, anderhalf keer de stad Den Haag - zijn bijna 2.700 brandweermannen betrokken.

Een woordvoerder van de brandweer zegt tegen AP dat 105 woningen en 213 bijgebouwen zijn vernietigd. Meer dan 80.000 inwoners werden gedwongen een veilig heenkomen te zoeken.

De brand woedt ten noordoosten van Los Angeles.

Bosbranden

Californië kampt al langer met veelvuldig voorkomende en hardnekkige bosbranden. Een illegaal kampvuur veroorzaakte in juli nog een bosbrand waarbij 174 vierkante kilometer land werd verwoest. Eind juni werd de staat getroffen door een bosbrand die honderdvijftig huizen vernietigde. Californië heeft een historische periode van droogte achter de rug: tussen 2011 en 2014 viel er de minste neerslag ooit gemeten.

Ook in andere staten in het westen van de VS woeden natuurbranden. Naast dat er weinig regen valt, waait het er ook hard. Volgens ANP gaat het om