Hans Teeuwen uitstekend in vorm tijdens historisch optreden op Lowlands

De Alpha-tent, waar circa vijftienduizend mensen in kunnen, was afgeladen. Ook op de aangrenzende, glooiende weiden keken velen naar de grote schermen.

Hans Teeuwen treedt op voor 20.000 man in de grootste tent van het Lowlands festival.
Hans Teeuwen treedt op voor 20.000 man in de grootste tent van het Lowlands festival. Foto Andreas Terlaak

Hans Teeuwen schreef vandaag cabaretgeschiedenis door de best bezochte voorstelling ooit te spelen op het hoofdpodium van Lowlands. De Alpha, waar circa vijftienduizend mensen in kunnen, was afgeladen. Ook op de aangrenzende, glooiende weiden keken velen naar de grote schermen. Een ruwe schatting is dat er misschien twintigduizend toeschouwers waren: dat is in een klap vijftien keer een uitverkocht Carré. Lowlands gaf massaal te kennen fan te zijn van deze cabaretier.

En het goeie was: Teeuwen was uitstekend in vorm. Ogenschijnlijk was hij minder nerveus dan in mei bij de première van deze voorstelling, Echte Rancune, waar hij nu een uur van speelde. Het publiek scandeerde zijn naam, en er werd geregeld hard geklapt voor zijn geslaagde grappen.

Lees ook: Yuri van Gelder doet ‘loodzware’ oefening op Lowlands

‘En dan wel naar die kutbandjes hier’

Hans Teeuwen treedt op voor 20.000 man in de grootste tent van het Lowlands festival.

Hans Teeuwen treedt op voor 20.000 man in de grootste tent van het Lowlands festival. Foto Andreas Terlaak

Het meest en luidst voor het stukje waarin Teeuwen tekeer gaat tegen het publiek dat hem ontrouw is als hij wat anders doet dan cabaret en optreedt als zanger. ‘En dan wel naar die kutbandjes hier! Die slijmbandjes, die spelen alsof ze hun moeder willen imponeren.’ Hij draaide zijn rug naar het publiek toe: ‘Hier zit het litteken. Van het mes in mijn rug.’

Zulke steken droegen alleen maar bij aan dit memorabel optreden. Geholpen door vier grote schermen waarop Teeuwen van dichtbij te zien was, toonde het publiek zich oplettend en alert. Er ging bijvoorbeeld een gonzend ‘oehh’ door de tent bij de grap dat als zwarte mensen iets fout doen het toch de schuld is van de blanken, want als de hond vals is, ligt dat ook aan het baasje. Toen Teeuwen dit stukje bijtende ironie afrondde en op typerende manische wijze zong: ‘Ras, ras, ras, komt me altijd goed van pas’, kreeg hij daverend applaus.

Eagles of Death Metal

Een ander actuele verwijzing kreeg het nummer over veiligheid, waar hij nu extra mee bezig was, zeker met de band die hierna kwam, zei Teeuwen. Dat verwees naar Eagles of Death Metal, de band bij wie vorig jaar een aanslag werd gepleegd in Parijs. Teeuwen: ‘Hé, ik kan hem niet niet maken.’ Toen hij op zoek ging naar mogelijke verdachten, moest hij nog iets kwijt over zijn toeschouwers: ‘Nou, dit is wel een kankerblank publiek.’ Niet lang daarna moest Teeuwen stoppen. De tent, nog altijd geheel gevuld, gaf hem een laatste, dankbaar applaus.

Hoe groot is groot in het cabaret?

Ten slotte: hoe groot is groot in het cabaret? Teeuwen en Najib Amhali speelden voor een uitverkocht HMH. In juni speelden vier cabaretiers, onder wie Jandino en Guido Weijers, in een uitverkocht Ziggo Dome voor twaalfduizend man. Teeuwen is nu de koploper. De Nederlandse sterren benaderen hun internationale collega’s. De grootsten onder hen staan in arena’s als de O2 in Londen, waar twintigduizend mensen passen.

Hans Teeuwen treedt op voor 20.000 man in de grootste tent van het Lowlands festival.

Hans Teeuwen treedt op voor 20.000 man in de grootste tent van het Lowlands festival. Foto Andreas Terlaak