‘Goud in Maracanã, iets mooiers bestaat niet’

God is een Braziliaan en won vannacht op euforische wijze goud in de eigen iconische voetbaltempel Maracanã.

Luis Noronha (32) staat met tranen in zijn ogen op de tribune en herhaalt de uitdrukking waar de Brazilianen zichzelf zo graag mee omschrijven nog eens. “Echt, God is een Braziliaan en dit is magisch en historisch. Ons eerste olympische goud, in eigen land nog wel.” Zijn vriend Gustavo, met beschilderd gezicht in de Braziliaanse nationale kleuren slaat zijn arm om hem heen. “We hebben het gedaan, goud in Maracanã, iets mooiers bestaat niet.” Huilend van geluk lopen de twee vrienden de catacomben van voetbaltempel Maracanã in.

Het iconische stadion in Rio de Janeiro barstte zaterdagavond volledig uit z’n voegen nadat het olympische gastland voor het eerst in hun voetbalgeschiedenis een olympische gouden medaille won. Na een sensationele wedstrijd, een verlenging en zenuwslopende penalty’s lukte het sterspeler Neymar de beslissende penalty te maken nadat Duitsland er een miste. Vijf wereldtitels sleepte voetballand Brazilië al binnen maar nooit eerder olympisch goud.

Eerherstel

Het uitzinnige Braziliaanse publiek liet alle emoties los tijdens de wedstrijd: er werd gezongen, geschreeuwd, gejuicht. “Ik ben zielsgelukkig, dit is precies wat wij Brazilianen nu nodig hebben. Er zijn zoveel problemen in het land, economisch en politiek. Dit goud geeft hoop.”, zegt Ozmair Coparalini met tranen in zijn ogen. Hij is speciaal uit de hoofdstad Brasilia met zijn gezin naar de wedstrijd gekomen. “Dit is de mooiste afsluiting van de Olympische Spelen die we ons kunnen voorstellen, ik ga vanavond met een heel gelukkig gevoel slapen”, glundert de voetbalfan.

In een meeslepende wedstrijd met sterspeler Neymar in de hoofdrol, wonnen de Brazilianen terwijl in het tot in de nok gevulde stadion de emoties hoog opliepen: op iedere pass, ieder net gemiste goal, iedere kans reageerde het massaal opgekomen Braziliaanse publiek vol emotie. Er stond dan ook heel veel op het spel. Behalve een prachtige, eervolle en gouden afsluiting van de Olympische Spelen in eigen land, zocht Brazilië ook een stuk eerherstel om het trauma van de WK in 2014 achter zich te laten. Toen werd de nationale selectie in eigen land volledig weggespeeld door Duitsland met een vernederende uitschakeling van 7-1.

“Vandaag zijn we die nederlaag helemaal vergeten en zijn we Duitsland de baas”, zegt Elsia Santos die met haar vriend tussen duizenden andere fans op de tribune staat. De afgelopen jaren kleefde die bewuste wedstrijd nog altijd aan de Brazilianen als een etterende wond die maar niet heelde. En hoewel de Braziliaanse voetballers zelf ontkenden dat ze revanche zochten speelde op de achtergrond voor het publiek wel mee. “Het zou een drama zijn geworden als de Duitsers hadden gewonnen, ik zou dat niet overleven”, zegt Elsia Santos dramatisch.

Dispensatiespeler Neymar

De grote man van deze wedstrijd en van het Braziliaanse voetbal in zijn algemeenheid was ook nu weer Neymar. De Barcelona-speler kon mee doen met de Olympische Spelen vanwege de dispensatieregel voor het olympisch voetbal. Volgens de IOC-eisen kan een olympisch voetbalteam alleen bestaan uit jonge spelers met een maximumleeftijd van 23 jaar, waardoor het niveau van de teams lager ligt dan de reguliere nationale selectie van de landen. Maar omdat er volgens de regels ook drie oudere profspelers toegevoegd mogen worden, de dispensatiespelers, kon Neymar meedoen. Zijn club Barcelona had hem speciaal hiervoor toestemming gegeven.

Hoewel met voetbal als sport op de Olympische Spelen niet de meeste eer te behalen valt was het voor Brazilië van het begin af aan het focuspunt. Dit goud kan het Braziliaanse voetbal waar het de afgelopen jaren zo bergafwaarts mee ging weer een boost geven hopen de fans. ‘ Dit was de enige titel die we nog misten. Laten we hopen dat we ons zelfvertrouwen hervinden en met deze medaille weer echt het goede Braziliaanse voetbal van vroeger terug krijgen zegt Coparalini, opnieuw barst hij in tranen uit.