Feyenoord verslaat Heracles, ook AZ en Sparta winnen

Eerder op de middag versloeg FC Twente in een spectaculair duel FC Groningen.

Feyenoorders omhelzen Karim El Ahmadi na zijn doelpunt: 0-1.
Feyenoorders omhelzen Karim El Ahmadi na zijn doelpunt: 0-1. Foto: ANP

Feyenoord heeft ook de derde competitiewedstrijd van het seizoen gewonnen. Het elftal van trainer Giovanni van Bronckhorst zegevierde zondag op bezoek bij Heracles Almelo (0-1).

Karim El Ahmadi tekende in de dertigste minuut voor de enige treffer van de wedstrijd. De middenvelder mocht zijn eerste competitietreffer sinds november vorig jaar vieren, nadat de thuisclub tot twee keer toe dicht bij een voorsprong was geweest. Iliass Bel Hassani schoot rakelings naast en Thomas Bruns schrok kennelijk zo van een slippertje van doelman Brad Jones dat hij de bal niet in een leeg doel wist te koppen.

Bij Feyenoord had Steven Berghuis voor het eerst een basisplaats. De van Watford overgekomen rechtsbuiten verving Eljero Elia, die met een schouderblessure voorlopig aan de kant staat. Bijna mocht hij zijn uitverkiezing met een treffer vieren. Berghuis raakte echter de paal. Met Vincent Vermeij als extra aanvaller probeerde Heracles in de slotfase nog iets te forceren. Het slotoffensief leverde de thuisploeg niet de begeerde gelijkmaker op.

Feyenoord is net als PSV en ADO Den Haag nog zonder verliespunten in de eredivisie. De club uit Rotterdam heeft nog geen tegentreffer hoeven te incasseren. Op basis van een goed doelsaldo mag de bekerwinnaar van vorig seizoen zich voorlopig koploper noemen.

FC Utrecht - AZ Alkmaar

AZ heeft zondag een fortuinlijke 1-2 overwinning behaald op FC Utrecht. In de slotfase maakte Alizera Jahanbakhsh het beslissende doelpunt. Markus Henriksen zette AZ in de eerste helft op voorsprong. Na de rust tekende Patrick Joosten voor de gelijkmaker.

FC Utrecht had het in de eerste helft moeilijk tegen het gedisciplineerd en compact spelende AZ, dat weinig ruimte weggaf. Kansen waren er dan ook nauwelijks. AZ scoorde wel. Na 25 minuten schoot middenvelder Henriksen raak na matig en slap verdedigen van de Utrechtse achterhoede.

Na de rust speelde FC Utrecht met wat meer opportunisme. Dat leverde al snel de fraaie gelijkmaker van Joosten op. De thuisclub probeerde daarna door te drukken. Trainer Erik ten Hag bracht de aanwinsten Edson Braafheid en Richairo Zivkovic binnen de lijnen. Het was echter AZ dat aan het langste eind trok. In de slotfase maakte Jahanbakhsh met enig fortuin het winnende doelpunt.

Sparta Rotterdam - Go Ahead Eagles

Sparta heeft zondag op het eigen Kasteel nipt de drie punten veiliggesteld. Tegen een afwachtend maar vooral onmachtig Go Ahead Eagles eindigde het eenrichtingsduel dankzij een benutte strafschop van Loris Brogno in een 1-0-zege voor de Rotterdammers.

Sparta had als thuisclub meer aanvallende intenties, maar miste in de voorste linie de noodzakelijke scherpte om afstand te nemen. Met name de bedrijvige spits Zakaria El Azzouzi was niet erg gelukkig in zijn acties, al stond in de voorlaatste minuut van de eerste helft de paal succes in de weg. Na een dubbele een-twee kreeg hij een vrije schietkans die niet werd benut. Eerder voorkwam Eagles-doelman Theo Zwarthoed een doelpunt voor Sparta, door een pegel van El Azzouzi knap te pareren.

De 20-jarige Spartaan bleek ook na de pauze niet veel nauwkeuriger in de afronding. In de 52stee minuut stuurde Mart Dijkstra hem de diepte in. El Azzouzi knalde de bal deze keer huizenhoog over. De Rotterdammers dankten de winst aan Brogno, die zes minuten voor het eindsignaal binnen het zestienmetergebied door Sander Fischer werd gevloerd. Hij benutte de penalty zelf (1-0).

FC Groningen - FC Twente

Een hattrick van nieuweling Enes Ünal en een doelpunt van Jari Oosterwijk in extra tijd hebben FC Twente aan de eerste zege van het seizoen geholpen. Bij FC Groningen eindigde de doldwaze wedstrijd daardoor in 3-4. Tussen de bedrijven door was FC Groningen spectaculair teruggekomen van een 0-3-achterstand. De formatie van coach Ernest Faber maakte daarmee wel de eerste doelpunten, maar wacht nog op het eerste punt van het seizoen.

Na drie treffers in zestien minuten tijd van de Turkse huurling van Manchester City leek de formatie van trainer René Hake op rozen te zitten. Ünal scoorde in de 23ste, 36ste en 39ste minuut, drie keer op bijzonder fraaie wijze. De 19-jarige spits werd daarmee de eerste Turkse voetballer die in de eredivisie een hattrick achter zijn naam krijgt. De laatste speler die minder dan zestien minuten nodig had voor een dergelijk kunststukje was Bryan Ruiz, destijds ook van FC Twente. Hij scoorde in 2010 tegen Sparta in vijf minuten driemaal.

Groningen, met zes wijzigingen ten opzichte van de vorige wedstrijd, gaf na de ruime achterstand niet op en kwam terug. Mimoun Mahi, Oussama Idrissi en Danny Hoesen gaven het duel een ander aanzien. In de slotminuut had FC Twente ten minste zoveel veerkracht. Oosterwijk rondde een door Hakim Ziyech opgezette aanval af.

(ANP)