De nacht in Rio: Neymar schiet Brazilië naar goud en Mo Farah pakt dubbel

De Braziliaanse sterspeler Neymar liet het uitverkochte Maracanã-stadion ontploffen door de laatste strafschop in de beslissende penalty-serie binnen te schieten en de Britse atleet Mo Farah won net als in Londen vier jaar geleden na de tien kilometer ook de vijf kilometer.

2016 Rio Olympics - Soccer - Final - Men's Football Tournament Gold Medal Match Brazil vs Germany - Maracana - Rio de Janeiro, Brazil - 20/08/2016. Neymar (BRA) of Brazil celebrates scoring their first goal. REUTERS/Murad Sezer

2016 Rio Olympics - Soccer - Final - Men’s Football Tournament Gold Medal Match Brazil vs Germany - Maracana - Rio de Janeiro, Brazil - 20/08/2016. Neymar (BRA) of Brazil celebrates scoring their first goal. REUTERS/Murad Sezer

In een kolkend Maracanã-stadion heeft Neymar Brazilië de mooiste medaille van de Olympische Spelen bezorgd. Hij bracht ‘La Seleção’ in de eerste helft tegen Duitsland al op een 1-0 voorsprong uit een schitterende vrije trap en bezweek in de noodzakelijk geworden penalty-serie niet onder druk en schoot de vijfde en beslissende strafschop binnen.

NRC-correspondente Nina Jurna zat tussen de bijna 100.000 toeschouwers in het uitverkochte stadion:

Het uitzinnige Braziliaanse publiek liet alle emoties los tijdens de wedstrijd: er werd gezongen, geschreeuwd, gejuicht. “Ik ben zielsgelukkig, dit is precies wat wij Brazilianen nu nodig hebben. Er zijn zoveel problemen in het land, economisch en politiek. Dit goud geeft hoop”, zegt Ozmair Coparalini met tranen in zijn ogen.

Lees hier haar hele stuk: ‘Goud in Maracanã, iets mooiers bestaat niet’

Brazilië heeft hiermee de schande van de 7-1 nederlaag van het WK twee jaar geleden enigszins weggepoetst, al stonden er hele andere elftallen op het veld. Olympische voetbalploegen bestaan uit spelers onder de 23 jaar, aangevuld met drie dispensatiespelers.

De statistieken van de voetbalfinale:

Brazilië - Duitsland 1-1 n.v. (5-4 na strafschoppen)
27’ Neymar 1-0
59’ Meyer 1-1

Brazilië: Weverton, Zé Carlos, Marquinhos, Rodrigo Caio, Douglas Santos, Luan Vieira, Walace, Renato Augusto, Gabriel Jesus (Rafinha), Gabriel (Felipe Anderson) en Neymar.

Duitsland: Timo Horn, Jeremy Toljan, Matthias Ginter, Nuklas Süle, Lukas Klostermann, Lars Bender (Grischa Prömel), Sven Bender, Max Meyer, Julian Brandt, Davie Selke (Nils Petersen) en Serge Gnabry

Mo Farah pakt ‘double-double’

De ‘triple-triple’ van Usain Bolt is niet te overtreffen, maar de Britse langeafstandsloper Mo Farah zorgde op de afsluitende avond van het atletiektoernooi ook voor een maar één keer eerder in de olympische geschiedenis behaalde prestatie. Net als in Londen vier jaar geleden won Farah na de tien kilometer ook de vijf kilometer. Alleen de Finse hardlooplegende Lasse Viren ging hem daar in 1972 en 1976 in voor.

Hij versloeg de Amerikaan Paul Cherimo met een extra versnelling op het laatste rechte stuk in de zinderende eindsprint. Cherimo werd in eerste instantie met twee andere atleten gediskwalificeerd, maar de jury draaide dat besluit later weer terug. Daardoor won Cherimo toch het zilver en de Ethiopiër Gebrhiwet het brons.

Op de 800 meter bij de vrouwen won de Zuid-Afrikaanse Caster Semenya overtuigend het goud. Maar direct laaide ook de complexe sekse-discussie rond haar persoon weer op.

Lees hier het artikel van NRC-redacteur Henk Stouwdam daarover: Na goud opnieuw die discussie: Is Semenya een vrouw of een man?

Nederland zakt in medaille-spiegel

Na een dag zonder podiumplaatsen is Nederland gezakt in de medaillespiegel. De hand- en volleybalsters verloren beiden tot hun grote verdriet de strijd om het brons en ook triatlete Rachel Klamer en taekwondoka Reshmie Oogink haalden het podium niet. Met Nouschka Fontijn die vandaag nog goud kan winnen staat TeamNL na de voorlaatste dag van deze Olympische Spelen in Rio op de 11e plaats van het medaille-klassement.

PrintScreen/Google

PrintScreen/Google

Kort olympisch nieuws

- De Chinese vrouwen hebben de volleybalfinale tegen Servië met 3-1 gewonnen. Oranje is in de halve finale dus uitgeschakeld door de uiteindelijke olympisch kampioen.

- Allyson Felix is de succesvolste atlete ooit nadat ze vannacht goud pakte op de 4 x 400 meter. Het was haar zesde gouden medaille in totaal, ondanks dat ze deze Spelen geen individuele medaille wist te pakken.

- De Amerikaan Matthew Centrowitz heeft verrassend het goud gepakt op de 1500 meter. De grote favoriet Asbel Kiprop uit Kenia bleef steken op de zesde plaats.

- Olympische sportlichamen worden steeds extremer. Zo wegen kogelstoters tegenwoordig gemiddeld zo’n 140 kilo, tegen een doodnormale 80 kilo bij de eerste moderne Spelen in 1896 en worden basketballers steeds langer en turn(st)ers steeds kleiner. Quartz heeft daar een mooi overzicht van.