Vandaag tijdens de Spelen: voetballers Brazilië willen revanche

Wat mag je tijdens de Olympische Spelen niet missen? Vandaag: de voetbalfinale. De ‘Seleção’ zint op revanche.

Neymar.
Neymar. Foto Martin Bernetti/AFP

“Het is bevestigd: ze komen”, schreef de Braziliaanse krant O Globo deze week toen bekend werd dat Duitsland de tegenstander is van het Braziliaanse voetbalelftal in de halve finale van het Olympisch toernooi.

De krant baarde twee jaar geleden opzien door na de verloren halve finale tijdens de WK in eigen land alle spelers te beoordelen met het rapportcijfer 0. Ook toen was Duitsland de tegenstander. In een van de meest dramatische avonden uit de geschiedenis van het Braziliaanse voetbal werden ‘de goddelijke kanaries’ vernederd met 7-1.

Zaterdag staan de twee voetbalgrootmachten voor het eerst sinds de WK weer tegenover elkaar. Zowel aan Duitse als aan Braziliaanse zijde natuurlijk een vrijwel compleet nieuw elftal binnen de lijnen, want op de Spelen wordt - met uitzondering van enkele dispensatiespelers - gespeeld met spelers tot 23 jaar. Onder leiding van de destijds geblesseerde Neymar, een van de dispensatiespelers, en gesteund door 80.000 fans in het Maracanã stadion in Rio de Janeiro gaan de Brazilianen op zoek naar eerherstel.

Revanche is misschien een te groot woord - het olympisch toernooi is voor voetballers lang niet zo prestigieus als een WK - maar een gouden medaille kan de pijn van het debacle van 2014 in ieder geval verzachten. Verliezen is zaterdag geen optie.

22.30 uur: Voetbal, finale (mannen): Brazilië – Duitsland

Ook vandaag:

14.00-4.05 Taekwondo, +67 kg (v) met Reshmie Oogink
16.00-18.40 Triatlon (v), met Rachel Klamer
16.30 Handbal (v), strijd om brons met Nederland - Noorwegen
17.30 Mountainbiken, cross country (v) met o.a. Anne Terpstra
18.00 Volleybal (v), strijd om brons met Nederland – Verenigde Staten