Turkije wil actievere rol bij conflict in Syrië

Ook zei de Turkse premier Yildirim dat er op de lange termijn geen plaats is voor de Syrische president Assad.

De Turkse premier Yildirim, eerder dit jaar.
De Turkse premier Yildirim, eerder dit jaar. Foto AP

De komende zes maanden gaat Turkije een actievere rol aannemen in Syrië. Daarmee wil het voorkomen dat het land, dat nu al vijf jaar in een hevige burgeroorlog is verwikkeld, verdeeld wordt langs etnische lijnen. Dat zei premier Binali Yildirim zaterdag bij een bijeenkomst met journalisten, meldt persbureau Reuters.

Hoe Turkije precies invulling gaat geven aan deze actievere rol, zei hij daar niet bij. Turkije maakt zich vooral zorgen om de positie van militante, Koerdische groeperingen die meedoen aan de strijd in Syrië. Het land vreest dat strijdgroepen zoals de YPG separatistische sentimenten in Turkije aanwakkeren, waar de regering in een strijd verwikkeld is met de Koerdische PKK.

Regionale speler

“Turkije zal actiever zijn in de Syrische kwestie in de komende zes maanden als regionale speler”, zei premier Yildirim bij de bijeenkomst.

“Dit betekent dat wij niet zullen toestaan dat Syrië wordt verdeeld op etnische gronden. Voor Turkije is dit cruciaal.”

Yildirim zei dat hij in de toekomst in Syrië geen rol ziet weggelegd voor president Assad. Wel kan hij volgens hem aanblijven als interim-leider.

Lees ook: De tien vragen over Syrië die je niet durfde te stellen

Bondgenoot tegen IS

De Koerdische militie YPG heeft in het noorden van Syrië een groot gebied in handen. De YPG wordt door onder meer de Amerikanen gesteund en geldt als een belangrijke bondgenoot in de strijd tegen terreurbeweging Islamitische Staat.