Texaanse rechter schort omstreden executie op

Jeffery Wood wachtte in 1996 buiten terwijl zijn handlanger een roofmoord pleegde. De zaak wordt opnieuw bekeken.

Jefferey Wood op een foto van onbekende datum.
Jefferey Wood op een foto van onbekende datum. Foto Texas Department of Criminal Justice / Reuters

Een Texaanse rechter heeft de executie van een man die indirect betrokken was bij een dodelijke overval opgeschort. Een lagere rechter moet eerst bekijken of er inderdaad sprake is van een valse verklaring en onjuist wetenschappelijk bewijs, zoals de advocaat van de veroordeelde beweert. De zaak leidde zelfs onder politici die normaal gesproken voorstander zijn van de doodstraf tot debat, zo meldt persbureau AP zaterdag.

Jeffery Wood (43) zou woensdag een dodelijke injectie krijgen voor zijn rol bij een overval op een gemakswinkel, in 1996. Hij wachtte voor de deur in de vluchtauto terwijl zijn handlanger en huisgenoot Daniel Reneau binnen de 31-jarige winkelbediende Kriss Keeran doodschoot. Renau werd in 2002 geëxecuteerd.

Het is in sommige Amerikaanse staten mogelijk om voor moord veroordeeld te worden, zonder zelf iemand direct om het leven gebracht te hebben. Volgens het Death Penalty Information Center, dat een database van terdoodveroordelingen bijhoudt, zijn daar sinds 1976 in de VS tien mensen voor geëxecuteerd. De helft van hen in Texas.

De bezwaren van de verdediging richten zich onder meer op een van de getuigen die justitie ten tijde van de veroordeling opriep, meldt persbureau Reuters. James Grigson, een forensisch psycholoog, zei de kans groot te achten dat Wood nog eens in de fout zou gaan als er niet werd ingegrepen. Grigson beweerde dat echter opvallend vaak als hij werd opgeroepen. In veel gevallen eindigde dergelijke zaken in de doodstraf. Het leverde hem de bijnaam Dr. Death op. Uiteindelijk werd hij geschorst door zowel de Texas Society of Psychiatric Physicians als de American Psychiatric Association omdat hij diagnoses stelde zonder de patiënt gesproken te hebben.