Russissche en Ghanese diplomaten misdragen zich vaker in het verkeer

Dat blijkt uit politiecijfers uit Den Haag. Vervolging zit er niet in omdat ze onschendbaar zijn.

Archiefbeeld van ambassadeauto's in Den Haag.
Archiefbeeld van ambassadeauto's in Den Haag. Foto Frank van Beek / Capital Photos

Russen en Ghanezen zijn verantwoordelijk voor de meeste verkeersdelicten door diplomaten in en rond Den Haag. Dat blijkt uit politiecijfers die persbureau ANP via een WOB-verzoek heeft verkregen. Bestraft worden ze niet, omdat ze diplomatieke onschendbaarheid genieten.

De politie registreerde tussen 2012 en begin 2016 35 verkeersdelicten begaan door leden van het corps diplomatique, blijkt uit de door de politie aan NRC bevestigde cijfers. Zowel de Russen als de Ghanezen gingen twaalf keer de fout in. De gegevens van de Haagse politie waren bedoeld voor het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Immuun

Onder verkeersdelicten vallen geen eenvoudige overtredingen, maar ernstigere zaken zoals rijden onder invloed en doorrijden na een ongeluk, schrijft het persbureau. Ook werden er elf gevallen geteld van diplomaten en medewerkers van internationale organisaties die een ander misdrijf begaan hadden, zoals mishandeling. Waar de diplomaten zich precies schuldig aan gemaakt hebben, is uit de cijfers niet op te maken.

Diplomaten en andere zogenoemde geprivilegieerden kunnen niet gedwongen worden de wet in Nederland op te volgen. Er kan dus bijvoorbeeld wel een boete opgelegd worden, maar als die niet betaald wordt, is er weinig aan te doen. Slechts in uitzonderlijke gevallen worden diplomaten het land uit gezet.

Relletje

In 2013 werd de Russische diplomaat Dmitri Borodin in Den Haag opgepakt voor mishandeling van zijn vrouw en kinderen. Het leidde tot een diplomatieke rel die zelfs aanleiding was voor een gesprek tussen Poetin en Rutte. Hoewel de rel werd opgelost en de Nederlandse regering zich voor de arrestatie verontschuldigd heeft, verliet Borodin twee maanden later Den Haag. Hij liet weten dat niet geheel vrijwillig te doen, en liet in zijn appartement een briefje achter waarin hij zich in verdekte termen verbolgen uit lijkt te laten over premier Rutte:

“Ik ben 46 jaar en een trotse vader van twee kinderen en erken de morele superioriteit van iemand van mijn leeftijd zonder kinderen niet.”

Lees hier de folder die Buitenlandse Zaken aan politiemensen verstrekt over de regels in de “omgang met geprivilegieerden”.