‘Ik probeer de spontane momenten te pakken’

'Don't worry, be happy', de publieksfavoriet in de NRC Fotowedstrijd van juli.
'Don't worry, be happy', de publieksfavoriet in de NRC Fotowedstrijd van juli. Foto: Janneke Masselink

“Yes!, dacht ik, toen ik deze foto later terugzag. Dit was precies het goede moment!” Janneke Masselink (43) uit Hoogeveen fotografeerde een straatartiest onder de Dom in Utrecht en noemde de foto Don’t worry, be happy.

Met die foto won zij de publieksprijs van de NRC Fotowedstrijd van de maand juli, met als thema ‘Straatfotografie’.

“Het was die dag ontzettend warm en ik was samen met mijn neefje op pad gegaan om foto’s te maken. Toen zagen we die man die daar zo lekker van die vrolijke muziek zat te maken. Veel mensen stopten even bij hem. Wij zijn er ook bij gaan zitten en precies toen hij opkeek, drukte ik af.”

“De foto had op zich al weinig kleur: de muur was zachtbruin en die muzikant had ook nog eens lichtbruine kleding aan. Dus maakte ik er zwart-wit van; dat benadrukt de lichtinval en dus ook de sfeer nog wat meer.”

‘Het liefst fotografeer ik mensen’

Masselink fotografeert al een aantal jaren als zzp’er, naast haar parttime werk als HR-medewerker bij een afvalverwerkingsbedrijf. “Het liefst fotografeer ik mensen. Ik probeer dan juist de ontspannen, spontane momenten te pakken, bijvoorbeeld door grapjes te maken en op onverwachte momenten af te drukken. Ik heb liever een kind dat speelt en vies is dan iemand die met een neplach keurig op een stoeltje zit.”

Lees ook Dit is precies wat je met straatfotografie wil bereiken, over de winnaar van de juryprijs

“Ik geef zelf ook workshops in straatfotografie, dan ga ik met een groepje de stad in. Veel mensen voelen een soort gêne, die denken dat iedereen op ze let als ze foto’s maken. Maar dat is helemaal niet zo. En als dat dan wel een keer zo is, dan kan het contact dat er ontstaat heel leuke gevolgen hebben. Zo heb ik in Groningen eens iemand van de plantsoenendienst op de foto gezet en kreeg ik vervolgens een hele rondleiding bij de huishoudelijke dienst van de stad.”

Bekijk ook Dit zijn de winnaars van de NRC-Kamera Express fotowedstrijd van juli

“Als een foto een bepaald gevoel of een reactie bij iemand oproept, is die voor mij geslaagd. Zoals nu ook gebeurde, bij de straatmuzikant. Mensen zeiden dat ze er kippenvel van kregen, dat ze die man bijna konden horen spelen als ze naar de foto keken. Dat vind ik fijn om te horen, een groot compliment.”

Foto’s bekijken of zelf insturen kan op foto.nrc.nl. Het thema van de maand augustus is Ontspanning.