Filippijnse regering en rebellen kondigen wapenstilstand aan

Volgende week beginnen in Noorwegen vredesbesprekingen tussen de communistische rebellen en de Filippijnse regering.

President Rodrigo Duterte tijdens een persconferentie in de Filipijnse hoofdstad Manilla.
President Rodrigo Duterte tijdens een persconferentie in de Filipijnse hoofdstad Manilla. Foto: Ted Aljibe / AFP

De Filippijnse regering en communistische rebellen zijn een wapenstilstand overeengekomen in aanloop naar de vredesbesprekingen in Noorwegen, die vanaf volgende week plaatsvinden. Het staakt-het-vuren gaat zondagochtend in. Dat schrijft persbureau Reuters zaterdag.

De wapenstilstand “duurt zolang het nodig is om vrede in het land te brengen”, zei een adviseur van president Rodrigo Duterte. Maandag beginnen in Noorwegen vredesbesprekingen tussen de regering en de communistische rebellen, vier jaar nadat ze waren stukgelopen. Ze mislukten in 2012 omdat de rebellen eisten dat vijfhonderd politieke gevangenen werden vrijgelaten. De Filippijnse regering wilde daar niets van weten.

Vrijlaten rebellenleiders

Afgelopen week liet president Duterte zeventien communistische rebellenleiders vrij, zodat deze de vredesbesprekingen in Noorwegen kunnen bijwonen. Het is de tweede keer in een maand tijd dat een staakt-het-vuren in het Aziatische land wordt afgekondigd. Op 25 juli riep Duterte al een staakt-het-vuren uit. Zes dagen erna werd hij beëindigd nadat rebellen een regeringssoldaat doodden.

Lees ook: Rodrigo Duterte: moordenaar of crime fighter?

Duterte, die sinds zeven weken aan de macht is, zoekt naar een oplossing in de langslepende conflicten tussen de Filippijnse staat en opstandige moslim- en communistische rebellen. De communisten vechten al tientallen jaren tegen de regering in het Zuidoost-Aziatische land. Volgens AP zijn bij het conflict meer dan 150 duizend burgers en strijders omgekomen.

Naar Nederland en niet meer terug

In 1987 ging Jose Maria Sison, oprichter van de communistische partij op de Filippijnen, naar Nederland nadat hij uit de gevangenis werd vrijgelaten. Hij vroeg hier asiel aan, maar dat werd afgewezen. Omdat hij in de Filippijnen gevaar zou lopen voor zijn leven, is hij Nederland niet uitgezet. Hij keerde nooit terug naar zijn geboorteland en woont al bijna dertig jaar in Utrecht.