Demonstratie Koerden loopt uit op vechtpartij, ME grijpt in

Een groep Koerden betoogde in Rotterdam voor de vrijlating van Abdullah Öcalan, de leider van de Koerdische afscheidsbeweging PKK.

Voor- en tegenstanders raken slaags tijdens een demonstratie tegen het gevangenschap van PKK-leider Ocalan in Turkije.
Voor- en tegenstanders raken slaags tijdens een demonstratie tegen het gevangenschap van PKK-leider Ocalan in Turkije. Foto ANP

In Rotterdam zijn zaterdagavond enkele Koerden en Turken met elkaar op de vuist gegaan. De vechtpartijen vonden plaats na een demonstratie van een groep Koerden die betoogde voor de vrijlating van Abdullah Öcalan, de leider van de Koerdische afscheidsbeweging PKK. De ME, die al op locatie aanwezig was, moest ingrijpen om de vechtende partijen uit elkaar te houden, aldus de politie van Rotterdam tegen NRC.

Bij de demonstratie zelf werden geen aanhoudingen verricht, zegt een woordvoerder van de politie. Die verliep vreedzaam. Of er nadat de Turken en Koerden met elkaar in gevecht raakten nog mensen opgepakt zijn, kon ze niet zeggen. Er zouden geen gewonden zijn gevallen.

Vrijlating Öcalan

Zo’n honderdvijftig Koerden waren volgens ANP bij de betoging aanwezig. Naast dat ze demonstreerden voor de vrijlating van Öcalan, die al jarenlang vastzit in een Turkse gevangenis, protesteerden ze ook tegen de vervolging van Koerden in het zuidoosten van Turkije.

De demonstranten liepen zwaaiend met Koerdische vlaggen en vlaggen met de afbeelding van Öcalan van het Stadhuisplein naar het Schouwburgplein, waar het uiteindelijk toch fout ging. Een groep tegendemonstranten was daar aanwezig. Volgens de politie werd er over en weer “wat geroepen”. Daarna begonnen mensen te rennen, en raakten sommigen van hen slaags met elkaar. Toen greep de ME in.