De nacht in Rio: Hockeysters verliezen finale en Bolt voltooit gouden ‘Triple-Triple’

De Nederlandse hockey-vrouwen speelden hun beste wedstrijd van het toernooi, maar misten al hun noodzakelijk geworden shoot-outs. En de Jamaicaanse sprintlegende Usain Bolt pakte op de 4 x 100 meter zijn negende goud.

Foto: Sander Koning/ANP

Foto: Sander Koning/ANP

Wat in de halve finale tegen Duitsland wel lukte, ging in de finale tegen Groot-Brittannië compleet mis voor de hockeyvrouwen. Ze misten al hun shoot-outs en moesten daardoor tot hun grote teleurstelling genoegen nemen met zilver.

Ook iedereen zonder oranje gekleurde bril in en buiten het hockey-stadion van Rio moest toegeven dat de Nederlandse hockeyvrouwen de hele wedstrijd duidelijk beter waren, maar de Britse ploeg sprong veel effectiever met de kansen om.

Het was volgens NRC-sportredacteur Rob Schoof de beste wedstrijd in jaren van Oranje, al eindigde het zuur voor een gouden generatie:

“Maar dat Nederland op het veld superieur was geweest telde niet meer nadat het in reguliere speeltijd 3-3 was geworden. De realiteit was dat de Nederlandse speelsters in de serie shoot-outs geen enkele keer wisten te scoren. Willemijn Bos, Ellen Hoog, Laurien Leurink en Margot van Geffen kwamen niet langs de Britse keepster Maddie Hinch. Hoe wreed het slot ook was voor de ploeg van bondscoach Alyson Annan, in een buitenwijk van Rio de Janeiro kwam aan een unieke periode definitief een einde.”

Lees hier zijn hele artikel: Vier jaar later lukt het net niet

Aanvoerster Maartje Paumen miste helemaal aan het begin van de wedstrijd een strafbal, iets wat haar in haar lange loopbaan zelden is gebeurd. Ze zorgde later in de partij wel voor de 2-2 uit een strafcorner, maar de uiteindelijke nederlaag was een grote klap voor Paumen, zei ze tegen ANP:

“Sport kan soms heel heftig zijn. Zilver voelt nu zo onverdiend. Het voelt leeg, hij lag voor het grijpen. Vandaag klopte eigenlijk alles. We waren de beste ploeg op deze Spelen.”

Maartje Paumen, Naomi van As en Ellen Hoog treuren om zilver. Foto: Robin Utrecht/ANP

Maartje Paumen, Naomi van As en Ellen Hoog treuren om zilver. Foto: Robin Utrecht/ANP

Het waren voor Paumen en een aantal andere sleutelspeelsters van deze generatie de laatste Olympische Spelen.

Usain Bolt voltooit ‘Triple-Triple’
Sprintlegende Usain Bolt heeft tijdens zijn allerlaatste olympische race zijn negende gouden medaille gewonnen. Op de 4 x 100 meter pakte hij met de Jamaicaanse ploeg het goud op de 4 x 100 meter, voor het verrassende Japan en Canada. Grote concurrent Verenigde Staten eindige in eerste instantie als derde, maar werd na afloop gediskwalificeerd.

Atletiek 4 x 100 meter mannen
1. Jamaica 37.27
2. Japan 37.60
3. Canada 37.64
4. Verenigde Staten DSQ

Net als op de Spelen van 2008 en in 2012 won Bolt zowel de 100 meter, als de 200 meter, als de 4 x 100 meter en zorgde hij dus voor een unieke ‘Triple-Triple’. De Jamaicaan liep in totaal negen Olympische finales en won ze allemaal.

Zijn loopbaan is nog niet ten einde, maar aan de volgende Olympische Spelen doet Bolt niet meer mee. De absoluut beste sprinter aller tijden vond het dan ook een mooi moment om via Twitter al zijn fans te bedanken:

Op de 4 x 100 meter bij de vrouwen ging het goud naar de Verenigde Staten. De Amerikaanse ploeg leek in de series nog uitgeschakeld te zijn toen het estafette-stokje viel, maar dankzij een succesvol protest kon Allyson Felix toch nog haar vijfde gouden medaille pakken.

Knappe achtste plaats Susan Kuijken
Op de vijf kilometer liep Susan Kuijken naar een knappe achtste plaats. De 30-jarige atlete liep met 15.00.69 een persoonlijk record. Ze was daar uitermate tevreden mee, zei ze tegen de NOS:

“Ik wilde een vlakke race lopen en hoopte op het laatst nog enkelen in te halen en dat is me gelukt.”

Foto: Olaf Kraak/ANP

Foto: Olaf Kraak/ANP

De grote favoriete Almaz Ayana uit Ethiopië pakte slechts brons. Ze ging na haar verbluffende overwinning en wereldrecord op de tien kilometer als onverslaanbaar geacht de finale in en leek tot twee rondjes voor het eind ook naar de overwinning te lopen. Maar de Keniaanse loopsters Cheruiyot en Obiri liepen haar voorbij. De gouden tijd van Vivian Cheruiyot was 14.26.17.

Kort Olympisch Nieuws
- De vrouwenploeg op de 4 x 400 meter is er ondanks een nieuw nationaal record niet in geslaagd de finale te bereiken. De Nederlandse dames bleven steken op de zesde plaats in hun serie.

- Brazilië heeft in een zinderend Maracanazinho de finale bij het volleybal gehaald. Met een 3-0 overwinning op Rusland namen de Brazilianen wraak voor de verloren gegane eindstrijd van vier jaar geleden. De finale tegen Italië is zondag.

- De Duitse voetbalvrouwen hebben goud gepakt. Ze wonnen de finale van Zweden in het immense Maracana-stadion met 2-1

- De basketbalfinale gaat zondag tussen het sterrenteam van Verenigde Staten en Servië. De Amerikanen wonnen met de nodige moeite met 82-76 van Spanje en Servië versloeg Australië met beduidend minder problemen: 87-61

- Nu de Olympische Spelen op hun einde lopen, hebben de atleten van het Nigeriaanse team gisteren eindelijk hun outfit voor Rio gekregen, meldt de BBC. Ze hebben tot nu toe gesport in de kleding die ze vorig jaar bij het WK in Peking droegen. De outfits komen voor de meeste atleten veel te laat, omdat hun onderdelen er al op zitten.