Amerikanen naar Turkije voor onderzoek naar Gülen

Een team van justitie gaat onderzoeken of hij betrokken was bij de mislukte staatsgreep.

Fethullah Gülen.
Fethullah Gülen. Foto Charles Mostoller / Reuters

Het Amerikaanse ministerie van Justitie stuurt een team naar Turkije om te onderzoeken wat er klopt van de beschuldigingen aan het adres van Fethullah Gülen. Dat meldt Bloomberg op basis van een functionaris bij het ministerie. Volgens de Turkse regering was Gülen het brein achter de mislukte staatsgreep.

De Turkse geestelijke woont Pennsylvania, maar Ankara heeft om zijn uitlevering gevraagd vanwege de rol die hij gespeeld zou hebben in de mislukte coup, vorige maand. Washington weigert dat echter te doen zonder hard bewijs en zegt dat vooralsnog niet gezien te hebben. Het onderzoeksteam vertrekt volgens Bloomberg binnen enkele dagen naar Turkije.

Lees ook: Inspectie let na Turkse coup op scholen

Eerder deze week heeft de Turkse justitie nog eens twee keer levenslang plus 1.900 jaar cel tegen Gülen geëist voor zijn rol in de staatsgreep. Tienduizenden mensen die tot zijn aanhang zouden behoren zijn de afgelopen maand opgepakt, nog eens ruim 80.000 overheidsdienaren werden geschorst of ontslagen. Gülen zelf ontkent iedere betrokkenheid.