Widodo wil xenofobie aanpakken en dubbele nationaliteit toelaten

Indonesië

Indonesië kampt met afkeer tegen vreemdelingen. Dat ondervonden een minister en een scholier. President Widodo wil dit veranderen.

Twee incidenten, deze week, vestigen in Jakarta de aandacht op onderhuids aanwezige afkeer van vreemdelingen in de Indonesische samenleving.

De eerste affaire betreft een minister die moest aftreden om dat hij behalve de Indonesische ook de Amerikaanse nationaliteit bezat. In het tweede geval ging het om een scholier die was geselecteerd om de vlag te hijsen ter viering van de Indonesische onafhankelijkheid, woensdag, bij het presidentieel paleis: zij werd op het laatste moment door het paleis geweigerd omdat haar vader Frans was.

Kinderen uit gemengde huwelijken worden vaak moeilijk geaccepteerd in Indonesië. Alleen door tussenkomst van president Joko Widodo zelf kon Gloria Natapraja Hamel (17) alsnog meedoen aan de plechtigheid.

De kwestie rond (ex-)minister Arcandra Tahar (Mijnbouw) was gecompliceerder: net benoemd bij een kabinetsreshuffle door Widodo op 27 juli. Arcandra had een succesvolle carrière in de Amerikaanse olieindustrie.

Afgelopen weekeinde kwam uit dat hij verzuimd had zijn dubbele nationaliteit te melden. Aangezien dat verboden is volgens de wet, verloor hij automatisch zijn Indonesische staatsburgerschap. Widodo had geen andere keus dan de minister te ontslaan, een Indonesische nationaliteit is voorwaarde voor het vervullen van politieke functies.

In een commentaar stelde The Jakarta Post dat de minister en scholier juist rond de viering van de onafhankelijkheid onverdiend hard zijn aangepakt. „Helaas wakkert de staat deze xenofobie aan,” schrijft de krant.

De Indonesische regering heeft intussen laten weten snel te willen werken aan het mogelijk maken van dubbele nationaliteit. Tegenstanders van dubbele nationaliteit in het parlement beschuldigden Arcandra ervan dat hij de Amerikaanse Freeportmijn in Papua heeft bevoordeeld.

Donderdag zei Widodo in reactie dat het land burgers met een dubbele nationaliteit juist hard nodig heeft. Indonesië zou niet moeten toelaten dat zijn arbeidskrachten „worden geëxploiteerd door andere landen”.

    • Frank Vermeulen