VS gebruikten geld als breekijzer in gevangenendeal Iran

Voor het eerst geeft Washington toe dat er een verband is tussen de betaling en de vrijlating, maar losgeld was het niet.

John Kirby (midden) en minister Kerry van Buitenlandse Zaken. Foto Carlo Allegri / AP

De Amerikaanse regering heeft voor het eerst een directe link tussen de betaling van in totaal ruim 350 miljoen euro aan Iran en de vrijlating van vier gegijzelde Amerikanen bevestigd. Het ministerie van Buitenlandse Zaken benadrukt echter dat het geld niet is betaald als losgeld, maar is gebruikt als stok achter de deur. Eerder had het ministerie een verband tussen de twee kwesties ontkend.

In januari werden vier Amerikanen vrijgelaten die al enige tijd in Iran gevangen zaten. Ongeveer tegelijk werd de eerste betaling overgemaakt in een schikking tussen Washington en Teheran die tot stand was gekomen bij een speciaal internationaal tribunaal in Den Haag. Het ging om omgerekend 400 miljoen dollar in onder meer euro’s en Zwitserse franks.

Twee sporen

De regering van Obama houdt vol dat er sprake was van verschillende diplomatieke kwesties, maar geeft nu toe dat het geld is gebruikt als breekijzer. De angst was dat Iran zijn belofte over de vrijlating van de gevangenen zou breken, zei woordvoerder John Kirby van het ministerie van Buitenlandse Zaken vrijdag. Volgens hem was er sprake van “wederzijds wantrouwen” en wisten de Amerikaanse autoriteiten op dat moment niet precies waar de gevangenen zich bevonden.

“De betaling van die 400 miljoen is niet afgerond voordat de gevangenen werden vrijgelaten”, aldus Kirby, die spreekt van onafhankelijke diplomatieke processen die binnen een etmaal werden afgerond. “Als je in die periode van 24 uur zit en je al bezorgd bent over de voltooiing van de vrijlating van de Amerikanen, zou het dom, onvoorzichtig en onverantwoordelijk van ons zijn als we niet zouden proberen een zo sterk mogelijke positie in te nemen.”

De schikking in Den Haag ging over geld dat Iran betaald had aan de Verenigde Staten voor wapenleveranties die er door de revolutie in 1979 nooit zijn gekomen. In totaal krijgt Iran volgens de schikking omgerekend 1,5 miljard euro van de VS.

Donald Trump

Donald Trump sprak in een toespraak schande over de Amerikaanse betaling aan Teheran. Hij sprak over een filmpje dat de Iraanse autoriteiten gemaakt zouden hebben waarop te zien was hoe het geld werd afgeleverd. Dat filmpje zou vervolgens verspreid zijn om de Verenigde Staten in verlegenheid te brengen.

De tekst gaat verder onder het filmpje.

Later gaf Trump toe dat het vliegtuig uit het filmpje geen geld, maar de Amerikaanse gevangenen bevatte.

Twitter avatar realDonaldTrump Donald J. Trump The plane I saw on television was the hostage plane in Geneva, Switzerland, not the plane carrying $400 million in cash going to Iran!
    • Bastiaan Nagtegaal