Vrijspraak voor man die dreigde met bomaanslag Tour

Wel acht de rechter de Utrechter schuldig aan het bezit van een zelfgemaakt pistool en patronen.

Foto Jeroen Jumelet/ANP

De rechtbank heeft Paul G. vrijgesproken van bedreiging van renners en publiek tijdens de Utrechtse Tourstart vorig jaar. Tegen de man die dreigde een bom te laten ontploffen bij de Tourstart in Utrecht was tbs geëist. Wel acht de rechter de man schuldig aan het bezit van een zelfgemaakt pistool en patronen.

De 58-jarige meldde zich vorig jaar bij de wijkagent met zijn waanbeelden en dromen over het verstoren van de Tourstart. Hij haat fietsers en kon naar eigen zeggen niet tegen de drukte. Ook heeft de Utrechter tegen de wijkagent gezegd dat hij zuur naar de renners wilde gooien en had hij een droom waarin hij een bom liet ontploffen.

Paul G. zei vaker voorspellende dromen te hebben. Dit was zijn manier om de politie te waarschuwen. “Als dank werd ik in de cel gegooid”, zei hij tijdens een eerdere zitting.

Zijn gesprek met de agent leidde enkele dagen later tot zijn aanhouding. G. zei eerder in de rechtbank dat hij nooit van plan is geweest om een aanslag te plegen. Daar gaat de rechtbank nu in mee.

Zelfgemaakt wapen

De man uit Utrecht is door de rechtbank wel tot negen dagen cel veroordeeld wegens het vervaardigen van zelfgemaakte wapens. Dat deed hij thuis met een 3d-printer. Hij zegt de ontwerpen van deze wapens vernietigd te hebben. De celstraf hoeft hij echter niet uit te zitten, omdat hij die al in voorarrest heeft uitgezeten.

Ook heeft G. hulp en begeleiding nodig voor zijn stoornis, vindt de rechtbank. De hulp lijkt nu ontoereikend.

“Maar de rechtbank vindt het niet juist om dit gat, dat blijkbaar in de hulpverlening bestaat, op te lossen met het opleggen van een straf die niet bij de gepleegde feiten past.”

Vliegtuigkaper

G. is een bekende van de politie. Hij is ook verantwoordelijk voor het kapen van een KLM-toestel in 1978 boven het Spaanse eiland Mallorca. Bij de kaping maakte G. gebruik van een plastic neppistool. Hij zat destijds in een psychiatrische inrichting in Groningen. Hij kon uiteindelijk worden overmeesterd door passagiers en vliegtuigpersoneel.

De man heeft daarnaast zuur gegooid over het schilderij De Nachtwacht in 1990 in het Rijksmuseum. Weer negen jaar later, in 1999, sneed hij met een mes twee stukken uit het schilderij Vrouwelijk naakt voor tuin van Picasso in het Stedelijk Museum in Amsterdam.

    • Bas Tooms