Vindt Ajax een nieuwe Cillessen?

Transfer

Ondanks een slechte serie wedstrijden heeft FC Barcelona zich bij Ajax gemeld voor doelman Jasper Cillessen. De vraag is dan: wie gaat hem opvolgen? Trainer Peter Bosz: „Een nieuwe Cillessen is niet voorhanden.”

Foto ANP

Peter Bosz is al wekenlang de mildheid zelve in zijn publieke optredens namen Ajax. Glimlachend werkt hij zich met heldere uiteenzettingen door de vragen en suggesties over de duiventil bij Ajax. Hij kan weinig doen dan zeggen dat hij niet wil dat spelers vertrekken, maar uiteindelijk is hij als trainer aan hogere machten ondergeschikt. „Net als dat bij andere clubs misschien geldt als wij langs komen.” En als FC Barcelona komt voor een keeper van Ajax en bereid is tien tot twaalf miljoen euro te betalen, is dat gewoon „heel vervelend”, aldus Bosz. „Dat brengt onrust met zich mee.” De doelman is daarom niet in de selectie opgenomen voor de thuiswedstrijd tegen Willem II.

De gebleken warme belangstelling uit Catalonië voor Jasper Cillessen (27) baarde donderdag opzien in een toch al interessante week van transfers in de Nederlandse voetbaltop. Bart Ramselaars overgang van FC Utrecht naar PSV bijvoorbeeld, en meest recent de terugkeer van Siem de Jong naar de eredivisie die vrijdagavond op een medische keuring na feit was. Niet naar Ajax dus, de club waar hij groot werd, aanvoerder was en vier keer kampioen mee werd. Maar naar PSV, het PSV van zijn broer Luuk.

Geen De Jong, geen Ziyech

De weelde die Ajax in de ogen van Bosz geniet met puike middenvelders in de selectie, biedt een luxe die tot harde afwijzing van interessante opties dwingt. De club vermoordde deze week al bij voorbaat zelfs maar de gedachte aan een terugkeer van Siem de Jong. Ook sprak men her en der in de media over de komst van de eenzame vedette van FC Twente Hakim Ziyech en dat werd door Bosz vrij ondubbelzinnig geneutraliseerd. Overbodig, zei hij nog net niet over de Marokkaanse international.

Maar in de goal is het een compleet ander verhaal bij Ajax, met luxe ver te zoeken. Na Cillessen is er een tijd niets, dan reservekeeper Diederik Boer als „oudere, ervaren back-up” en „keeper van de toekomst” André Onane - dixit Bosz. Beide benaderen de status van Cillessen, onbetwiste nummer één, bij lange na niet.

Bosz wist al vanaf vorig weekend van de interesse van FC Barcelona in de Groesbeekse Ajax-doelman. Hoe het er vrijdagmiddag voor stond? „Ik weet het niet. Ik ga zo maar eens met Jasper praten”, zei hij vrijdag op zijn persconferentie in aanloop naar het duel met Willem II. Maar vooral ging over het dreigende vertrek van de doelman. En diens vormcrisis.

De huidige vormdip bracht hem tot de slechtste serie wedstrijden sinds hij najaar 2013 eerste doelman van Ajax werd na de aaneenschakeling van blundertjes en blunders die Kenneth Vermeer, nu Feyenoord, zijn plaats kostte in Ajax 1. Toen zei Frank de Boer, daags voordat hij Vermeer als eerste doelman slachtofferde ten faveure van Cillessen: „Het zal wel in zijn hoofd zitten”. Wat is er volgens Bosz nu met Cillessen aan de hand? „Daarvoor moet je in zijn hoofd kijken”, sprak Bosz vrijdag in de stijl van zijn voorganger.

Bosz ging niet mee in de tamelijk gratuite hypothese dat de interesse van Barcelona Cillessen uit balans brengt. Het één heeft volgens Bozs weinig te maken met het ander. Bewijs voor die stelling vond de coach uit het ongerijmde, namelijk dat Cillessen niet van zijn apropos raakte toen de doelman vorig seizoen in verregaande belangstelling stond van Manchester United. Sterker nog, zag Bosz destijds als trainer nog van Vitesse: „Toen keepte hij geweldig.”

Dramatisch

Maar goed, dat was toen. Cillessen keept momenteel dramatisch. Dinsdagavond na het playoffduel voor de Champions League gaf hij zelf aan dat hij „niet lekker in zijn vel” zit. Veel verder gaat openlijke introspectie in de machowereld van het profvoetbal doorgaans niet. Tegelijkertijd kon hij ook weinig anders zeggen, na de verkeerde inschatting op een alleszins houdbare vrije trap van Rostov. Niet de eerste kapitale keepersfout in het nog prille seizoen onder trainer Bosz. Geen woord nog over FC Barcelona dinsdag.

Laat onverlet dat de Groesbeker een topkeeper is voor wie Barcelona niet voor niets miljoenen overheeft. Hij vestigde zijn naam internationaal toen hij een Nederlands elftal, zwaar in de verdrukking, op de been hield in de openingswedstrijd tegen Spanje op het WK van 2014. In het doelmannenklassement eindigde hij net achter wereldkeeper Manuel Neuer van Duitsland.

Al was dat ook het WK waar zijn reputatie, op hetzelfde internationale podium, een kras kreeg met de vernederende wisselbeurt vlak voor de penaltyserie in de kwartfinale tegen Costa Rica. Tim Krul, penaltykiller sindsdien, werd de held en Cillessen pakte tot de dag van vandaag nog geen penalty. Voor Barcelona is dat kennelijk niet van belang, net als de huidige prestaties van Cillessen niet afschrikwekkend werken.

De dertigvoudig Oranje-international mag dan uit vorm zijn, de problemen zijn voor Ajax van wezenlijker omvang wanneer Cillessen daadwerkelijk vertrekt. Zeker als dat vertrek nog komt voor Rostov-uit, dé wedstrijd waarin de Champions League-miljoenen veiliggesteld moeten worden komende woensdag. Bosz: „En een nieuwe Cillessen is niet zomaar voorhanden.”