Tweet 😎 of 💩 en de New Yorkse bieb heeft iets voor je

Als één bibliotheek het suffe imago ontkracht, is het wel de New York Public Library .

Screenshot Twitter

Bibliotheken zijn al lang niet meer saai en stoffig. Toch lenen we steeds minder boeken en schrijven we ons vaker uit. Zonde! Archieven bevatten onontdekte parels.

Als één bibliotheek het suffe imago ontkracht, is het wel de New York Public Library (NYPL). Recentelijk bedachten ze daar iets nieuws: tweet een emoji naar het speciale Twitteraccount (@NYPLemoji) van de bibliotheek en je krijgt vrijwel direct een prachtig vintage plaatje uit het archief ervoor terug.

Enkele voorbeelden (flink doorscrollen voor de tekst):

Geld met vleugels

De Emoji Bot is bedacht door de zelfverklaarde Twitter-fanaat en digitaal medewerker bij de NYPL Lauren Lampasone. Het doel is om de rijkdom van de collectie te laten zien, zegt ze tegen tijdschrift Quartz.

De Emoji Bot kan niet uit zichzelf in het archief duiken. Een mens (Lauren) is nodig om de afbeeldingen aan de emoticons te koppelen. Zo moet ze nog een archiefbeeld vinden bij geld met vleugels of Franse frietjes. Ook een middelvinger van een chagrijnige twitteraar levert nog niks op.

Op GitHub kun je zelf voorstellen doen voor emoji die nu nog door de Emoji Bot genegeerd worden. In de digitale collectie van de NYPL zitten nu bijna 700.000 items.

Google Map uit de negentiende eeuw

De bibliotheek doet wel vaker gave dingen met zijn collectie. Zo maakte het al een interactieve kaart van New York van 80.000 foto’s uit de late negentiende en vroege twintigste eeuw. Het kostte anderhalf jaar onderzoekswerk om alle locaties van de gefotografeerde gebouwen te achterhalen.

Lees ook: Een Google Map van New York van een eeuw oud

Ook ontsloot de bibliotheek een reisplanner die donkere mensen vroeger konden gebruiken om de locaties te vermijden waar ze om hun huidskleur konden worden geweigerd. Daarmee kon “de Negro moeilijkheden onderweg voorkomen”. Plan zelf je reis.

Lees ook: Hoe reisde je als zwarte in het Amerika van de jaren vijftig? Met deze gids

Onlangs werd bekend dat de Nederlandse architect Francine Houben en haar bureau Mecanoo samen met het New Yorkse Beyer Blindle Bell de opdracht hebben gekregen de New York Public Library te renoveren. Daar is een bedrag van 300 miljoen euro mee gemoeid.

Lees ook: Binnenkijken bij het huis van Francine Houben
    • Menno Sedee