Trump mag van hem Trump blijven

M/V in het nieuws Steve Bannon

Steve Bannon was al Trumps spreekbuis. Nu leidt hij ook diens campagne, na het vertrek van Paul Manafort.

Trumps nieuwe campagnemanager Steve Bannon. Foto AP

Steve Bannon lijkt, zo omschreef een journalist van Slate hem althans, nog het meest op een onopgemaakt bed. Hij oogt morsig, het haar in de war, verkreukelde kleren – alsof hij net wakker is.

Hij lijkt op Donald Trump, zeggen mensen die hem kennen: hij handelt instinctief, wordt gevreesd om zijn vechtersinstinct en luidruchtigheid. Hij maakte als hoofdredacteur de nieuwssite Breitbart.com de afgelopen maanden tot Trump-spreekbuis, en mag die functie nu formeel vervullen: Bannon werd deze week plotseling benoemd tot de campagneleider van Trump. Vrijdag stapte Trumps vorige campagneleider, Paul Manafort, op.

Met de benoeming van Bannon is de versmelting tussen Trump en enkele trouwe conservatieve media voltooid. De Republikeinse presidentskandidaat geeft nauwelijks geld uit aan tv-spotjes of advertenties, maar leunt volledig op hem goedgezinde media: Breitbart en complottensite Infowars.com, op tv de talkshow van Sean Hannity op Fox News.

Breitbart is een invloedrijk in de alt-right-beweging, die de laatste maanden sterk in opkomst is. Dit ‘alternatief-rechts’ is een moderne variant op het rechts-libertarisme, die vooral op internet voet aan de grond krijgt. De beweging groeide op internetfora als Reddit en 4Chan, waar aanhangers elkaar vinden in complottheorieën, nationalisme, en een afkeer van, onder meer, progressieven, moslims en feministen.

Waar de loyaliteit van Bannon ligt, werd al duidelijk in maart. Toen beschuldigde een verslaggever van Breitbart de toenmalige campagneleider van Trump van geweld. Deze Corey Lewandowksi zou haar tegen de grond hebben gewerkt. Hij ontkende, maar beelden maakten duidelijk dat er inderdaad fysiek contact was. Bannon steunde alleen niet zijn verslaggever, maar Lewandowski.

Zijn aanstelling is zo bezien niet meer dan een formalisering van een band die al innig was. Ook Roger Ailes, de topman van Fox News die door seksschandalen moest vertrekken, is door Trump als ‘adviseur’ aangetrokken. Het blad Vanity Fair onthulde in juni dat Trump overwoog een tv-zender te stichten, die een publiek moet bedienen dat is afgehaakt bij Fox News. Hoewel Bannon officieel is aangetrokken omdat hij „de beste” is, en „er alles aan doet om te winnen”, kan dit ook meespelen.

De opgestapte Manafort was voorstander van een conventionelere campagne met opiniepeilers, focusgroepen en spotjes.

Trump, die ver achterloopt op Hillary Clinton, lijkt ontevreden over die strategie. Er komt geen koers naar het midden, zei hij vorige week. Trump wordt geen dertien-in-dozijn-politicus. Hij blijft dus onconventioneel campagne voeren, vertrouwend op zijn instinct, zijn Twitteraccount en zijn volle zalen in staten die in de verkiezingen geen rol spelen.

Bannon lijkt een campagneleider die Trump weinig kan leren. Hij weet hoe de kandidaat groepen bereikt bij wie hij het al goed doet. Maar om de verkiezingen te winnen, zal Trump zwevende kiezers moeten overtuigen, niet de kiezers die hij al had.

Toch weet Bannon al na een paar dagen te bereiken wat Manafort nooit is gelukt. Trump hield donderdag een opmerkelijke toespraak in North Carolina. Trump, die zijn speech had uitgeschreven, sprak zijn ‘spijt’ uit over vergaande uitspraken van de laatste weken. Trump: „Soms, in het heetst van de strijd, kies je niet altijd de juiste woorden, of zeg je het verkeerde. Dat heb ik gedaan, en dat spijt me, zeker wanneer ik mensen persoonlijk pijn heb gedaan.”

    • Guus Valk