Toeristen leveren Nederland meer geld op

De sector verdiende afgelopen jaar opnieuw meer dan voorheen. Het belang voor de economie groeit.

Archiefbeeld van een camping in Katwijk. Foto Lex van Lieshout / ANP

Voor het tweede jaar op rij is in Nederland meer uitgegeven in de toeristische sector. In 2015 werd in die branche 72,7 miljard euro besteed, blijkt uit cijfers van het CBS. Het belang van de sector voor de Nederlandse economie neemt sinds 2010 toe, blijkt uit cijfers van het CBS.

Vorig jaar gaven buitenlandse toeristen in Nederland bijna 20 miljard euro uit, ruim 13 procent meer dan in 2014. Zij reisden niet allemaal daadwerkelijk naar Nederland, maar boekten bijvoorbeeld ook vaker een accommodatie of ticket bij of via een Nederlands bedrijf, aldus het CBS. Nederlandse toeristen spendeerden in eigen land vorig jaar eveneens meer: 2,6 procent.

De waarde van de toerismesector groeit sinds 2010 harder dan de rest van de economie. Inmiddels maakt toerisme 3,8 procent uit van het bruto binnenlands product. In 2010 was dat nog maar 3 procent. In die tijd is de waarde met 35 procent gestegen van 17,3 naar 23,3 miljard euro. Dat heeft 21.000 banen opgeleverd, waardoor er nu 626.000 mensen in de toerismesector werkzaam zijn. De meesten van hen werken in wat het CBS “karakteristieke toerismebanen” noemt, zoals in de horeca of bij reisorganisaties.

    • Bastiaan Nagtegaal