Tijd voor revanche

Het was op 8 juli 2014 dat Brazilië een stukje kromp. De schok was zo groot dat veel Brazilianen niet eens konden huilen. ‘De grootste schande uit de geschiedenis’, kopte de sportkrant Lance! de dag nadat de nationale voetbalploeg van Brazilië in Belo Horizonte met 1-7 van het veld was geveegd door Duitsland. De ultieme vernedering van een eens zo trotse vijfvoudig wereldkampioen voetbal, in de halve finale van het eigen WK. Er was veel over te vertellen. Dat het binnen 29 minuten 0-5 stond. En dat Neymar ontbrak door een gebroken ruggenwervel.

Welnu, Neymar is hersteld, en de tijd van de grote afrekening is aangebroken. Zaterdagmiddag 17.30 uur lokale tijd, de olympische voetbalfinale Brazilië-Duitsland. Op de Spelen stelt voetbal meestal niet veel voor, in Brazilië ligt dat anders.

Wraakgevoelens? Druk van de fans? Welnee, zegt de Braziliaanse bondscoach Rogerio Micale. „Dat was het WK, dit is de olympische ploeg. Neymar speelde nooit in die wedstrijd, dus er is niets dat gevoelens kan oproepen dat wij revanche moeten nemen.”

Maar het zou voor de veelgeplaagde Brazilianen wel een heel fijn slot van de Spelen zijn, als deze gouden medaille thuis blijft.