Tientallen doden door Syrisch leger in Koerdische regio

Het gaat om de gewelddadigste strijd tussen Koerden en het regeringsleger sinds het begin van de burgeroorlog.

Koerden ontvluchten de Noord-Syrische regio Hasakah na bombardementen van het regeringsleger. Foto: Delil Souleiman / AFP /

Bij bombardementen van het Syrische regeringsleger in de Koerdische provincie Hasakah zijn de afgelopen 48 uur tientallen burgers omgekomen. Syrisch-Koerdische autoriteiten hebben duizenden burgers geëvacueerd uit Koerdische steden in de Noord-Syrische regio. Dat meldt een woordvoerder van de Koerdische strijdgroep YPG volgens Reuters.

Vrijdag werd de regio voor de tweede dag op rij met luchtaanvallen bestookt. De bombardementen van het regeringsleger in de Koerdische regio zijn bijzonder: het gaat om de gewelddadigste strijd tussen de Koerden en het regeringsleger sinds het begin van de burgeroorlog, vijf jaar geleden.

De Koerdische provincie Hasakah ligt in het noordoosten van Syrië. De tekst loopt door na de kaart:

Vooral vrouwen en kinderen werden geëvacueerd. Volgens de YPG-woordvoerder heeft nu ook de provincie Hasakah te maken met “een echte oorlog”:

“Iedereen die wapens kan vasthouden vecht tegen het regime en zijn bendes.”

Het Syrische regeringsleger heeft nog geen verklaring afgelegd.

IS eerder uit Hasakah verjaagd

Vorig jaar nog werd terreurgroep Islamitische Staat (IS) door gezamenlijk de Koerdische strijders en het Syrische leger uit Hasakah verjaagd. Sindsdien pleegt IS nog regelmatig aanslagen in de regio.

De bombardementen van het regeringsleger duiden erop dat aan het verstandshuwelijk tussen de Koerden en het Syrische leger in Hasakah een einde is gekomen.

    • Etienne Verschuren