TeamNL

Een net-niet-dag in Rio

De scheidslijn tussen succes en teleurstelling is op de Spelen flinterdun. Neem sprinter Churandy Martina die donderdagnacht een honderdste van een seconde tekort kwam op de 200 meter voor een bronzen medaille.

De Nederlander liep de afstand in 20,13 seconden, terwijl de nummers drie en vier, de Fransman Christophe Lemaitre en de Brit Adam Gemili, in 20,12 eindigden. Martina kwam een kinlengte tekort voor olympische roem, hij was er achteraf niet minder goedlachs om. Superster Usain Bolt hoefde zijn borst bij de finishlijn niet naar voren te drukken, hij laat het niet van fracties van seconde afhangen. Hij won in 19,78 en liet de concurrentie achter zich. Bolt won zijn tweede gouden plak en hoopt zaterdag op de 4x100 meter zijn derde te veroveren. Daarmee zou hij zijn zogenoemde triple-triple voltooien. Zowel bij Beijing 2008 als bij Londen 2012 won de legendarische atleet ook drie olympische titels (100, 200 en 4x100 meter).

Ook in de teamsporten beleefde Nederland een net-niet-dag door kansen in de laatste seconden te missen. De handbalsters verloren in de halve finale (24-23) van Frankrijk en misten in de slotseconden een kans op de gelijkmaker. De volleybalsters verloren in vier spannende sets van China. De twee vrouwenteams maken nog kans op brons.

De hockeyers liepen brons mis door in de troostfinale in een shoot-outserie van Duitsland te verliezen. De hockeysters spelen vrijdagavond de finale, tegen Groot-Brittannië.

Tegenover alle gemiste kansen stond ook een onverwacht succes. Alexander Brouwer en Robert Meeuwsen wonnen brons in hetbeachvolleybal, de eerste Nederlandse medaille in deze sport die sinds 1996 olympisch is.

Olympische Spelen pagina E6-E9
    • Harry Meijer