Acties grondpersoneel Schiphol vanaf zaterdag

De acties kunnen leiden tot vertragingen. Het grondpersoneel wil aandacht vragen voor de hoge werkdruk.

KLM-medewerkers bij een eerdere, kleinschalige actie vorige maand. Toen werden flyers uitgedeeld aan reizigers.
KLM-medewerkers bij een eerdere, kleinschalige actie vorige maand. Toen werden flyers uitgedeeld aan reizigers. Foto Lex van Lieshout / ANP

Een deel van het grondpersoneel van luchtvaartmaatschappij KLM gaat vanaf zaterdag op Schiphol zogeheten ‘stiptheidsacties’ uitvoeren. Dat heeft vakbond FNV vrijdag aangekondigd. De acties kunnen leiden tot vertragingen op het vliegveld.

De aankondiging van de acties is opmerkelijk. Vorige week verbood de rechter het grondpersoneel nog om te staken voordat het hoogseizoen ten einde is. De FNV gaat tegen de uitspraak in hoger beroep. Dat dient dinsdag.

Strikt genomen zijn de aangekondigde FNV-acties ook geen stakingen: de personeelsleden gaan “strikt volgens de regels” werken - en doen dus niets meer dan in hun functieomschrijving staat. FNV-bestuurder Leen van der List denkt dan ook niet dat de acties in strijd zijn met de rechterlijke uitspraak. In een gesprek met NRC zei hij:

“De rechter heeft nadrukkelijk verboden om geen werkonderbrekingen of stakingen te organiseren. Als je gewoon op je werk komt en keurig werkt volgens de voorschriften, moet dat gewoon in orde zijn.”

Hoge werkdruk

Met de acties wil het grondpersoneel aandacht vragen voor de in hun ogen te hoge werkdruk. Door slechts te doen wat zij volgens de regels moeten doen, wordt het gebruikelijke werkproces vertraagd - met mogelijk vertragingen en andere problemen tot gevolg. Van der List:

“De afgelopen jaren is de productiviteit bij KLM enorm toegenomen, terwijl er niet beduidend meer personeel is bij gekomen. Toch moet alles gebeuren via de bestaande taakomschrijvingen. Wij merken dat dit steeds moeilijker wordt. Dat leidt tot vermoeidheid en verminderde alertheid bij personeel, wat voor zowel de passagier als KLM niet goed is.”

Lees ook ons interview met KLM-topman Pieter Elbers: ‘We knokken voor ons bestaansrecht’

Conflict FNV-KLM

De stiptheidsacties zijn de zoveelste episode in een slepend conflict tussen KLM en de FNV. De vakbond eist betere arbeidsvoorwaarden voor het grondpersoneel. FNV wil dat KLM een jaar eerder dan gepland een loonsverhoging laat ingaan. Ook moet de luchtvaartmaatschappij meer langdurige uitzendkrachten in dienst nemen en een tegenprestatie bieden voor het afschaffen van seniorendagen.

De acties die voor zaterdag gepland staan zijn niet de eerste. Eerder werden op Schiphol drie kleine acties uitgevoerd, die niet al te veel overlast veroorzaakten. Omdat die tot op heden niets opleverden, wil de FNV het nu grootser aanpakken.

Hoe laat de acties zaterdag van start gaan wordt volgens Van der List vermoedelijk vanavond bekendgemaakt. Het is nog niet bekend hoe lang de acties zullen duren.

    • Casper van der Veen