‘Mexicaanse politie executeerde 22 kartelleden’

Bij de schietpartij in 2015 tussen een kartel en de politie kwamen in totaal veertig mensen om.

De ingang van de ranch waar in 2015 werd geschoten, ruim een jaar na dato.
De ingang van de ranch waar in 2015 werd geschoten, ruim een jaar na dato. Foto Frank Jack Daniel / Reuters

De Mexicaanse politie heeft bij een confrontatie met leden van een drugskartel zeker 22 mensen illegaal geëxecuteerd. Dat heeft de mensenrechtenorganisatie van de Mexicaanse overheid vastgesteld, meldt persbureau AP. Bij de schietpartij in mei 2015 kwamen nog eens twintig burgers om en een politieagent.

Volgens de onderzoekers van de Nationale Mensenrechtencommissie is sprake van “zware mensenrechtenschendingen door overheidsdienaren van de federale politie”. De onderzoekers stelden ook twee gevallen van marteling en vier sterfgevallen door buitensporig geweld vast. De omstandigheden waaronder vijftien anderen om het leven kwamen, konden niet worden vastgesteld. Zij werden doodgeschoten.

De doden waren vermoedelijk lid van het Cártel de Jalisco Nueva Generación. Ze hadden zich verschanst in en bij Rancho El Sol bij de plaats Tanhuato. De schietpartij vond plaats nadat president Enrique Peña Nieto had bezworen een einde te maken aan het drugsgeweld.

Gevechtshelikopter

De lezing van de federale politie is dat de agenten in een hinderlaag waren gelopen. De kartelleden zouden vanuit een truck het vuur hebben geopend. Volgens de commissie is daar echter geen bewijs voor gewonden en lijkt het er op dat de agenten in het geheim het terrein op waren gereden.

Nadat de eerste agent was neergeschoten, werd om versterking gevraagd. Er werden nog eens 54 leden van de federale politie en een gevechtshelikopter ingezet. De helikopter heeft volgens de onderzoekers ongeveer vierduizend kogels afgevuurd en daarmee vijf mensen gedood.

Van de burgers die omkwamen zijn er veertig bezweken aan kogels. Een persoon werd overreden, een ander kwam om in een brand. Dertien mensen zouden in hun rug zijn geschoten. Omdat een groot deel van de verdachten op het moment van de schietpartij blootsvoets was en een van hen zelfs alleen een onderbroek droeg, vermoeden de onderzoekers dat de meesten sliepen toen de politie binnenviel.

De Mexicaanse politie wordt al langer beschuldigd van gebruik van buitensporig geweld in de toch al bloedige drugsoorlog in het land. Uit een onderzoek van de Nationale Autonome Universiteit van Mexico is volgens persbureau Reuters gebleken dat bij de vuurgevechten waar de politie in 2014 bij betrokken was voor iedere omgekomen agent gemiddeld zeventien burgers waren gedood.

    • Bastiaan Nagtegaal